El Govern diu que els ajuntaments poden ocupar freqüències alegals

L'OCB vol que Nájera i Manchado rectifiquin «una decisió política»

TW
0

El director general de Tecnologia, Carles Bona, afirmà ahir que els ajuntaments que siguin propietaris d'una cadena de televisió poden ocupar freqüències, tal com ha succeït a Calvià amb la posada en marxa de la cadena municipal Calvià Televisió. En declaracions realitzades a Diari de Balears, Carles Bona digué que Voltor utilitza com a punt d'emissió Alfàbia, que cobreix un 80% de l'Illa. L'altre 20% s'ha repartit entre ajuntaments, com ara els de Calvià, Santanyí i Pollença, i altres associacions privades que pagaren per accedir al percentatge restant.

Llavors, «tant Voltor com ara aquests ajuntaments, sense permís del Govern central, competent en l'adjudicació de les freqüències, n'ocuparen una de determinada. En el cas de Calvià, en tenir una cadena pròpia, ha prioritzat les seves emissions i ha relegat TV3 a una altra freqüència». El director general de Tecnologia explicà que el darrer any s'han produït precedents idèntics al que ha succeït ara amb TV3 a Calvià. A Andratx, dins del Pla de reubicació de freqüències, Televisió Espanyola ja escollí la cadena catalana per ocupar una banda que havia de quedar lliure. L'Ajuntament de Calvià protestà i hagueren d'assignar una altra freqüència a TV3.

Santanyí constitueix un altre exemple, ja que una cadena privada estatal quedà afectada per l'eliminació de freqüències per instal·lar la televisió digital, de manera que el Govern de l'Estat donà a aquesta cadena una banda que era ocupada per la televisió municipal de Llucmajor. El buit legal que existeix en aquest terreny de les telecomunicacions és una conseqüència de la manca de reglament, que mai no s'ha desenvolupat. «Quan es dóna una ocupació de freqüència, els afectats només poden al·legar que històricament l'han utilitzada, però no hi ha més arguments».

El problema s'aguditza, segons Bona, perquè per Madrid «el que no està dins la legalitat oficialment no existeix i no intervé en aquests conflictes». Bona destacà que, generalment, s'ocupen les freqüències que ja s'havien emprat, «perquè tenen més qualitat en confirmar-se amb les emissions que no hi ha interferències». Per la seva part, la junta directiva de l'Obra Cultura Balear (OCB) acordà donar suport a Voltor, promotora de la recepció dels senyals de TV3 i Canal 9, i exigí a la batlessa de Calvià, Margarita Nájera, la reposició «urgent» de la recepció de TV3 a l'antiga freqüència (Canal 27), perquè considera que el canvi perjudica l'audiència de la cadena catalana.

L'OCB reclama a Nájera i a Antoni Manchado, «responsable polític del projecte», la rectificació «immediata d'una decisió que no és tècnica, sinó política», ja que «han desvestit un sant per vestir-ne un altre». L'Obra Cultural Balear critica que el repetidor de TV3 a Calvià «sempre ha estat objecte d'un descuidat manteniment per part de l'Ajuntament», cosa que provocava avaries, mala recepció i períodes d'interrupció del senyal.