TW
0

Representants de les joventuts de tots el partits nacionalistes de l'Estat espanyol signaran dissabte a Palma un manifest de rebuig de la Llei de partits i un altre exigint una reforma de l'Estat que inclogui un reconeixement del dret a l'autodeterminació dels pobles i nacionalitats que l'integren. Convidats pels joves del PSM i d'Unió Mallorquina, prendran part a la trobada Gazte Abertzaleak (Eusko Alkartasuna), EGI (Partit Nacionalista Basc), Galiza Nova (Bloc Nacionalista Gallec) JNC (Convergència Democràtica de Catalunya), Unió de Joves (Unió Democràtica de Catalunya), JERC (Esquerra Democràtica de Catalunya) Bloc Jove (Bloc Nacionalista Valencià), Juventudes Andalucistas (Partido Andalucista), Chobenalla Aragonesista (Chunta Aragonesista) i Conceyu Xoven (Unión del Pueblo Leonés).

Aquesta és la primera trobada que reuneix les juventuts de tots els partits nacionalistes de l'Estat. Es desenvoluparà en dues parts. El matí, al Parlament, on seran rebuts pel president de la institució, Maximilià Morales, es treballarà en la redacció i aprovació de «La declaració de Mallorca», document en què es demana un reconeixement explícit de la plurinacionalitat de l'Estat i del dret a l'autodeterminació.

Dissabte al capvespre, a l'alberg de la Victòria (Alcúdia), les juventuts del PNB i d'Eusko Alkartasuna (EA) explicaran a la resta d'assistents la seva posició contrària a la Llei de partits que il·legalitzarà Batasuna. Finalment, s'aprovarà un altre document de rebuig a aquesta norma. Des de fa diverses setmanes, les organitzacions assistents treballen sobre els documents base per consensuar els dos texts comuns que s'han d'aprovar dissabte que ve a Mallorca. A diferència del que succeí amb la Declaració de Barcelona, la de Mallorca serà signada per tots els partits i no tan sols per les organitzacions majoritàries.

Quin exemple!
Mentre que els majors dels seus partits governen plegats, però no deixen de criticar-se mútuament i d'expressar en públic les seves grans divergències», els joves del PSM i d'UM treballen junts per un projecte que els és comú, sobretot en uns moments que ells consideren com d'«involució autonòmica» o centralista. L'exemple de les joventuts hauria de servir perquè, en allò que és fonamental, els partits sabessin aparcar les diferències i establir línies de col·laboració. El cert, però, és que avui per avui, costa imaginar Sampol i Munar oferint una roda de premsa conjunta per demanar el mateix.