TW
0

A partir del mes de setembre, el subministrament elèctric de la Universitat de les Illes Balears (UIB) dependrà de la central situada al veí ParcBit, tot i que l'empresa Endesa garantirà l'arribada d'energia en cas que la nova font interrompi el proveïment per pana. Així mateix, l'aprofitament de l'energia tèrmica per a la producció de calor i de frescor dependrà dels sistemes del ParcBit, la qual cosa permetrà a la UIB un estalvi energètic "no quantificat" des d'un punt de vista econòmic. Això ha obligat a un «canvi sobre la marxa» en l'execució del nou edifici per a les facultats de Dret i Econòmiques, segons reconegué el rector, Llorenç Huguet.

L'aprofitament tèrmic es produirà de manera esglaonada al llarg de 12 mesos, i no serà incompatible amb la futura instal·lació de panells solars a la UIB, que hauran de garantir 20 quilovats quan entrin en ple rendiment. Aquestes opcions, signades ahir per conveni entre la UIB i la Conselleria d'Innovació i Energia, signifiquen un «aprofitament energètic integral i una generació elèctrica descentralitzada» pioneres a l'Estat. El conseller d'Energia, Príam Villalonga, recordà que en l'actualitat el ParcBit disposa de dos motors que generen 2'8 megavats en conjunt; pròximament, s'hauran d'afegir a aquests, tres nous motors que suposaran la garantia d'una potència de 7 megavats.

Ara com ara, el ParcBit just mostra una demanda mitjana de 600 quilovats, que haurà de créixer si les expectatives de Villalonga són correctes: el conseller recordà ahir que el parc tecnològic és un projecte que s'haurà de consolidar a llarg termini. En canvi, la UIB té contractats ara mateix 2'5 megavats amb Endesa i reconeix que les puntes de despesa arriben sovint a aquest límit. Una aturada en el subministrament és un fet especialment onerós per a la UIB, ja que pot interrompre investigacions milionàries, segons explicà Huguet. L'aval que Endesa reposarà de manera immediata el proveïment satisfà, ara com ara, el rectorat.

En un altre ordre de coses, Energia i UIB signaren també ahir un protocol de col·laboració perquè cinc investigadors de la UIB es puguin beneficiar del programa de beques Ramón y Cajal. L'objectiu de Príam Villalonga és que al llarg de la legislatura s'hagin pogut becar 50 investigadors nous i doctorats de la UIB.