El Consell Social de la Llengua vol crear «un país just i cohesionat»

El president Antich creu «intolerable» el retrocés del català a la societat

A. Mir, Ll. Huguet, F. Antich, D. Pons i J. Melià. | P.BOTA.

TW
0

El Consell Social de la Llengua Catalana haurà de treballar per construir «un país que volem just i solidari (...), però també cohesionat, on ningú no se senti exclòs», segons el president de la Comunitat Autònoma, Francesc Antich, en la constitució d'aquest òrgan per aconseguir l'ús normalitzat del català. Es tracta de «fer de la llengua catalana la llengua dels ciutadans de les Balears», perquè no és «tolerable» el retrocés actual en l'ús del «setè idioma més parlat a Europa, el vuitè amb més presència a internet i el tretzè més traduït del món».

Les funcions del nou òrgan, amb àmplia representació de la societat civil, són l'assessorament i la consulta en matèria de política lingüística, ja que «el català travessa una situació que tots els experts qualifiquen de preocupant». El Consell també ha de contribuir a la coordinació i la potenciació de les actuacions que duen a terme les institucions administratives, cíviques i culturals per millorar la política lingüística de les Illes Balears. Igualment, en una pròxima reunió del Consell es constituiran dues ponències, destinades a aportar iniciatives al procés de normalització lingüística i a controlar el compliment i l'efectivitat de les mesures executades.

El cap de l'Executiu presideix aquest Consell amb Damià Pons (conseller d'Educació i Cultura), Joan Melià (director general de Política Lingüística), Antoni Mir (president de l'Obra Cultural Balear) i Llorenç Huguet (rector de la Universitat) com a vicepresidents. La reunió constitutiva del Consell Social, feta ahir a la seu del Parlament balear, serví per nomenar els 51 vocals que, procedents de tota la societat civil, integraran una junta composta per grups parlamentaris, sindicats, ajuntaments, entitats ciutadanes i particulars d'especial rellevància en el teixit de les Balears.

Set persones faran part d'una junta permanent: el diputat Cecili Buele (PSM); una representant de la Delegació del Govern central, Esther Melero; un vocal de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Joan Mas; una representant de l'Obra Cultural Balear, Catalina Moner; un membre de les organitzacions sindicals (Miquel Servera, de la UGT) i un altre de la Universitat balear, Joan Mas. La filòloga Aina Moll tanca aquesta junta permanent. El rector de la Universitat balear, Llorenç Huguet, reiterà el «doble compromís de la UIB amb el català a l'Estatut d'Autonomia i als mateixos estatuts universitaris, que volem fer efectiu amb aquesta participació directa», amb la intenció que «aquesta no sigui una batalla per vèncer, sinó per convèncer» la gent perquè empri el català.

El president de l'Obra Cultural, Antoni Mir, ponderà la «representació adequada» de la societat en el Consell, tot i que lamentà la «falta de voluntat política» d'administracions anteriors per crear un òrgan semblant. «La utilitat d'aquest Consell Social serà en proporció directa a la voluntat política de recuperar l'ús social de la llengua», digué Mir. El president del Gremi d'Editors, Josep Moll, garantí «aquesta repercussió de les institucions en la societat, perquè aquesta també exigeixi una intervenció eficaç en la preservació de la nostra identitat lingüística».

«Una feina de tots»
Antich recuperà ahir un vell lema de l'OCB: «El català és feina de tots». Però quan arribaran les propostes? Pel conseller Pons, «a principis de novembre ja hi haurà sessions de treball, de manera col·legiada» per «fer una reflexió en veu alta sobre la situació lingüística i les polítiques lingüístiques» de les diferents administracions. És després que s'hi haurà de contribuir amb propostes «sobre quines polítiques s'haurien de dur a terme». Però seran les ponències que hauran de ser més productives.