Els hotelers donen per perduts maig i juny i se centren en l'estiu

No descarten overbooking el juliol i l'agost amb les ofertes barates de darrer minut

Pere Cañellas presidí la reunió dels hotelers en la seva seu . | P.B.

TW
0

Els hotelers han donat per perduts els mesos de maig i juny i han centrat tots els esforços a potenciar al màxim el juliol i l'agost, en plena temporada alta. Aquest fou un dels temes tractats en l'assemblea de la Federació Hotelera de Mallorca (FHM) realitzada durant l'horabaixa d'ahir. També la Federació Espanyola d'Hotels (FEH) i l'Agrupació Hotelera de les Zones Turístiques (Zontur) confirmaren que ja s'estan fent rebaixes dels preus mitjans per la caiguda entorn al 10% de les reserves d'allotjament d'enguany en relació a les mateixes dades de l'any passat. Les conseqüències d'aquesta mesura no escapen als empresaris mallorquins, alguns dels quals no descarten que es donin casos d'overbooking en ajuntar-se les ofertes amb les reserves del darrer minut. No obstant això, asseguren, una cosa és ocupar els hotels i una altra «la rendibilitat que es pugui aconseguir amb l'objectiu d'omplir a qualevol preu». Segons Zontur, «la facturació no superarà en cap cas la de l'any 2001».

Des de Zontur xifraren els descomptes de les tarifes hoteleres en el 25% dels preus dels touroperadors i agències de viatge espanyoles durant les darreres setmanes. Alguns d'aquests majoristes plantegen ofertes que arriben al 50% per a la destinació balear. Les mateixes fonts digueren que la tarifa oficial, que preveu uns preus més alts, «només la paguen un percentatge insignificant dels clients», ja que existeixen moltes modalitats de preus segons es tracti de grups, caps de setmana, touroperadors o agències. «La tarifa oficial és el preu màxim, que depèn de la demanda efectiva de l'establiment. Per aquesta causa, davant una demanda deprimida, l'hoteler redueix el cost per incentivar l'ocupació».

D'acord amb l'Índex de Preus Hotelers (IPH) elaborat per l'INE, les tarifes dels touroperadors i agències de viatge augmentaren un 0'7%. Aquesta modalitat és la que agrupa el 95% de la contractació dels hotels, recordà Zontur en referir-se a les dades del passat abril. L'INE establí que els preus dels viatges organitzats davallaren el 2'1%, fet que significa que «el preu final del paquet turístic és inferior al del 2001». A més de l'ocupació, l'FHM tractà de la denuncia que la patronal d'agències de viatge alemanyes (ADRV) vol interposar contra l'ecotaxa davant el Tribunal de Justícia Europeu en entendre que limita la lliure circulació de ciutadans. També valoraren les denúncies que algunes associacions de consumidors germàniques estan rebent de clients que han hagut de pagar el tribut després de visitar les Balears.

Els hotelers mallorquins descartaren dur endavant les accions promocionals que es plantejaren per pal·liar els efectes de l'ecotaxa en verificar que «el mercat no es recupera ni amb ofertes». El president de la Unió d'Agències de Viatge (UNAV), José Luís Prieto, coincidí en la xifra del 10% donada per Zontur sobre la minva de turisme a les Illes i declarà que «el mercat no ha recuperat el pols, no ja des de l'11-S, sinó des del primer semestre del 2000». Per Prieto, el problema afecta no tan sols el turisme receptor, sinó també l'emissor perquè «les empreses redueixen costs, manifesten molta prudència a l'hora de gastar i cerquen les tarifes més barates».

L'aeroport comença a batre records
L'aeroport de Son Sant Joan comença el primer cap de setmana de juny a batre records de viatgers, després d'oferir durant els darrers mesos un comportament molt diferent al d'anys anteriors en les mateixes dates. Així, per al proper dissabte, les xifres previstes per Aena arriben als 99.600 passatgers, mentre que el diumenge passaran per les instal·lacions de l'aeroport de Palma 130.500 viatgers.