El personal que participà va respondre amb gran diligència i realisme. | J.M.

TW
0

A les 17.30 hores d'ahir una bomba va explotar a la cafeteria exterior de l'hotel Meliá Palas Atenea, on en aquells moments hi havia prop de cent persones. La detonació va deixar un primer balanç de dos morts, tres ferits irrecuperables, 30 de crítics, 40 ferits greus i 25 de lleus. Tot feia part de la simulació d'un atemptat terrorista per posar a prova l'entrenament de la tercera promoció del Curs d'especialista universitari en emergències i assistència sanitària en catàstrofes de la UIB i la coordinació dels sistemes d'emergència.

En qüestió de minuts uns 30 agents de Policia Nacional, 17 bombers amb 7 vehicles i efectius del servei d'emergències 112, a més dels 54 alumnes del curs de la UIB "d'aquests 16 metges i 38 diplomats en infermeria" posaren en marxa el dispositiu d'emergència, que va obligar a interrompre parcialment el trànsit a la zona del passeig marítim, per a disgust i sorpresa de molts de conductors no advertits.

Allò més urgent era l'evacuació de tots els ferits i dels treballadors i els clients de l'hotel. Els vuit minuts emprats en aquesta tasca foren considerats «tot un èxit» pel director del curs, Antoni Juan. Devers cinc minuts després de l'explosió simulada varen començar a arribar les primeres ambulàncies, a les quals progressivament seguiren els vehicles de bombers i de cossos policíacs. Els ferits foren distribuïts a la calçada segons la seva gravetat per a la seva atenció i el seu trasllat als hospitals. Com que no es podia tallar completament el trànsit, per evitar més molèsties, l'arribada de les ambulàncies va ser una mica menys fluida.

El temps de resposta i l'organització de l'àrea es consideraren reeixits, ja que es realitzaren en el termini d'una hora, si bé finalment moriren devers 24 persones, «una mica segons allò que es preveu en medicina de catàstrofes, perquè els mitjans mai no basten», va explicar Juan. El director va reconèixer que «en aquest país ens falta cultura d'emergències i, si no estam preparats, el nombre de víctimes es multiplica». El comissari en cap de Seguretat Ciutadana del Cos Nacional de Policia, José Luis Blázquez, va indicar que en el simulacre prengueren part agents especialistes en desactivació d'explosius (Tedax), unitats d'intervenció i un helicòpter, i que també es va dur a terme el «seguiment» per la ciutat del vehicle en el qual «viatjaven» els presumptes autors de l'atemptat.