Els empleats de neteja urbana fan vaga per la crítica situació laboral

Els sous ni el conveni laboral no han estat revisats des del 1996

TW
0

Un nou conflicte laboral, que se suma al de Majorica, amenaça l'estabilitat econòmica de Manacor. Els treballadors que es dediquen al servei de neteja i recollida de residus urbans de la comarca de Manacor protagonitzaran una vaga a partir del proper dia 22 d'aquest mes d'abril, en el cas que no s'arribi a un acord el dia 18 en el Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes (Tamib), convocatòria en la qual hi tindran veu totes les parts implicades en el conflicte laboral, l'empresa Limpiezas Urbanas de Mallorca SA (Lumsa), el sindicat de Comissions Obreres i els obrers.

La convocatòria de vaga respon a la precària situació laboral de la quasi trentena de treballadors contractats a Lumsa, els quals únicament cobren el salari base que puja a unes 72.000 pessetes. Aquest sou es pot incrementar fins a un màxim de 110.000 pessetes mensuals amb les pagues extraordinàries i plusos de nocturnitat i perillositat. Els delegats del sindicat de CCOO a Manacor, José López i Miquel González, varen explicar que «la vaga ha estat convocada en uns dies estratègics perquè afecti el màxim el funcionament normal de la neteja a la comarca. D'aquesta manera, la vaga tindrà màxima repercussió el dilluns de mercat». Els dies 22, 23, 29 i 30 d'abril, a més del 6, 7, 13, 14, 20 i 21 de maig, Manacor restarà sense servei de neteja dels carrers ni places, ni tampoc sense la recollida de les bosses de fems.

A part del manteniment dels sous per davall del salari mínim, els obrers i sindicat també han denunciat «la inseguretat dels vehicles i el mal estat de molts estris de neteja, com també el «tractament poc humà que rebem per part dels nostres superiors. No és estrany que hi hagi molts casos de baixa».

El sindicat ha amenaçat de mantenir la vaga si no és que es fan efectives algunes reclamacions, com ara: l'empresa hauria de fer efectiva una paga per cada treballador d'unes 168.724 pessetes per tal de recuperar la pèrdua de poder adquisitiu acumulada en els darrers cinc anys; També el conveni s'hauria de negociar per adaptar-lo a la realitat "el conveni resta congelat des de l'any 1996"; també proposen el manteniment del 80 per cent dels llocs de feina com a fixos. CCOO i els treballadors han explicat que l'empresa «ha fet cas omís» a les nostres reclamacions que han formulat en un seguit de reunions mantingudes fins ara. Tanmateix, segons els afectats, Lumsa «no reconeix que hi hagi cap conflictivitat laboral i es nega a renegociar el conveni».