El conseller Celestí Alomar.

TW
0

El conseller de Turisme, Celestí Alomar, criticà ahir les declaracions fetes pel secretari general de turisme, Juan José Güemes, qui divendres imputà un descens de visitants alemanys del 15%, pels cinc primers mesos de l'any a Balears als efectes d'una mala política de comunicació de l'Executiu presidit per Farncesch Antich sobre l'ecotaxa. Alomar indicà que aquest descens és del 7% i, segons un estudi d'Ibatur sobre la conjuntura del citat emissor, afirmà que prop del 70% dels enquestats accepten l'impost turístic i asseguren que la seva aplicació no els farà canviar de destinació vacacional.

El conseller aceptà també que l'estat de les reserves cap a Balears està per davall que les de l'any passat, tot i que augurà que la reactivació de les vendes en les darreres setmanes, juntament al bon comportament "sobretot dels mercats britànics i espanyol" conduiran a una temporada d'estiu que es mourà en les mateixes xifres de visitants de l'any passat, amb un descens màxim del 2%.

El titular de Turisme assenyalà també que «les estadístiques són les que són» i tot i que acceptà l'existència de problemes d'imatge de Balears al principal client de la indústria turística mallorquina assegurà que l'ecotaxa no n'és la causa; i «no té cap incidència en el descens de reserves per aquest estiu».

El conseller conclogué, a la llum de l'estudi realitzat per les Universitats de Dressden i la UIB sota el patrocini de la Direció d'Estudis i Innovació d'Ibatur, que la tendència d'aquest mercat a reservar a darrera hora distorsiona les xifres parcials i, una vegada més, pronosticà un comportament similar al de l'any passat.

«L'estabilització turística del PP i de Zontur ha fracassat»  
El conseller es referí també a la situació de les principals destinacions turístiques espanyoles, i afirmà que la Balear és la millor. Alomar assenyalà que el sistema d'estabilització turística del PP i de Zontur, és a dir, del sector turístic; «ha fracassat», i justificà aquesta afirmació pel descens de visitants alemanys registrats l'any 2000 al País Valencià «de Zaplana» (-8'5%); o a Canàries (-4%). El descens a Balears fou del 2'6% i només a Andalusia, amb forta presència d'inversions balears, els alemanys s'incrementaren un 7%.