Mercats com el de Pere Garau o el de Santa Catalina ja han començat la normalització.

TW
0

La futura llei del comerç preveu impulsar la normalització lingüística en aquest àmbit en relació als drets dels consumidors per emprar l'idioma català en les seves transaccions: amb un text inspirat en el que és vigent a la Generalitat de Catalunya, el Govern preveu que «els consumidors tenen dret a ser atesos en alguna de les llengües oficials de les Illes Balears, i no podran ser discriminats o atesos incorrectament per raó de la llengua oficial que emprin», segons ha sabut Diari de Balears. En altres paraules, els establiments hauran de garantir l'atenció correcta "educada" als parlants, amb independència que siguin castellans o catalans i de la llengua que emprin. Un comentari pejoratiu per part del dependent incompliria la llei i, per tant, ocasionaria accions legals.

Però a més l'article vuitè del nou text legal, que avui ha de quedar enllestit per ser registrat al Parlament, determina també que «en els establiments al detall explotats per empreses que disposen d'una plantilla laboral de més de cinc treballadors, els consumidors tenen, a més, el dret de ser atesos en la llengua oficial de les Illes Balears que escullin»; és a dir: que almanco un dels treballadors haurà de ser capaç d'atendre el client en català o en castellà, segons el cas. D'aquesta manera es garanteix que l'ús de la llengua catalana no sigui penalitzat a bona part dels establiments comercials existents a les Illes, segons el text del projecte preparat per la Vicepresidència del Govern.

En el cas de la retolació, l'article esmentat preveu que «la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per als consumidors dels establiments oberts al públic han de ser redactats, almenys, en català», bé que aquesta norma «no s'aplica a les marques, als noms comercials i als rètols emparats per la legislació de la propietat industrial». Això implicarà una passa més enllà de la normativa ara vigent "aprovada la legislatura anterior", que just obligava la retolació en almanco una de les dues llengües oficials. En aquest cas, l'idioma que ha de prevaler per defecte és el català, com ja avançà el mes de desembre passat aquest diari.