El nombre de majors de 75 anys creixerà un 38 per cent en sis anys

Atenció Primària crea un programa per a les 74 mil persones d'edat de Mallorca

TW
0

L'Atenció Primària de Mallorca tracta d'anticipar-se a un futur que ja és conegut: l'increment de la demanda mèdica i sociosanitària per part d'una població que envelleix. Oferir atenció mèdica, psicològica i social adient a les 47 mil persones majors de 75 anys que els càlculs assignen a l'Illa actualment és l'objectiu del programa d'atenció a ancians que ahir havia de ser presentat a les institucions balears "el projecte també s'haurà d'estendre a la resta de l'Arxipèlag" amb competències en serveis socials o sanitaris: just el Govern balear assistí a una convocatòria que havia d'arribar als consells insulars i l'Ajuntament de Palma.

Però la preocupació de l'Insalud no és injustificada: la gent gran demana de mitjana tres vegades més serveis mèdics i consumeixen fins a dues vegades més medicaments que la població general; s'espera que aquesta demanda augmentarà en els pròxims decennis per l'increment de la proporció d'ancians i del de l'esperança de vida.

Mentre que les persones majors de 65 anys arreu de l'Estat suposen un 15 per cent de la població, segons les estimacions d'una tendència a l'alça, a les Illes aquesta taxa ja havia estat superada a les dades del darrer padró municipal (1996), arribant a un 15'9 per cent. Però les anàlisis manifesten «una tendència marcada al sobreenvelliment demogràfic, és a dir l'augment de la proporció de persones de 75 i més anys d'edat». Així, s'estima que l'any 2006 «aquest grup d'edat s'haurà incrementat un 38 per cent respecte de 1991», darrer any que s'efectuà un cens a les Illes.

El programa presentat ahir pretén «minvar la proporció d'hospitalitzacions i de reingressos innecessaris d'ancians, igualment que augmentar la proporció dels que reben atenció continuada, en consulta i en el seu domicili, pels 39 equips d'Atenció Primària disponibles (amb el suport de les unitats d'assistència domiciliària) i per part de cuidadors informals (familiars)».