TW
0

Almenys una dotzena d'algues exòtiques, de gran capacitat invasora, han estat introduïdes a les Illes en els darrers deu anys. Els experts sostenen que la probable tendència de l'encalentiment de la Mediterrània i l'intens trànsit marítim fa que aquestes algues hagin arrelat a les Illes Balears i hagin tingut un creixement explosiu. De fet en el Mediterrani, segons els experts, s'ha detectat ja la presència de 95 algues exòtiques que han vingut a través del trànsit marítim, el canal de Suez i l'aqüicultura.

A excepció de la caulerpa taxifòlia, cultivada en un aquàrium, la resta d'algues tropicals que procedeixen d'ambients naturals no provoquen de moment grans problemes a l'ecosistema de les Illes. Antoni Grau, cap de serveis de Recursos Marins, de la Direcció General de Pesca, explica que més de la meitat d'aquestes espècies s'han «adaptat» o han estat frenades per l'ecosistema illenc, és a dir l'ecosistema ha trobat un mecanisme per controlar-les. Aquest control es produeix o bé perquè arriba un depredador de l'alga o una espècie que habita a l'arxipèlag es converteix en el seu depredador, per exemple caragols o peixos.

No obstant això, quasi totes les algues compten amb sistemes de dispersió massius i amb un nombre enorme d'elements de dispersió que fan que en molt poc temps es propaguin de forma espectacular. Per fortuna l'alga assassina, la Caulerpa taxifòlia, no disposa d'aquest sistema massiu. No fa fills, i és per això que la intenten controlar. «Aquesta alga és clònica, és a dir, es fa bossins i els bossins tornen a créixer. Abans que la mar arrossegui aquests bossins és necessari actuar. Si tingués la capacitat de dispersió natural ja estaria estesa per totes les Illes», assegura Antoni Grau.