Son Dureta s'acreditarà com a extractora de fetges per a trasplantaments

Fins ara just pot obtenir donacions de ronyons, els quals també trasplanta

TW
0

L'hospital de Son Dureta vol obtenir l'acreditació per efectuar extraccions de fetge al llarg d'enguany, segons avançà ahir el coordinador autonòmic en matèria de trasplantaments, el doctor Pere Marsé.

El facultatiu confirmà que ja s'han establert converses amb l'equip quirúrgic del centre per tal de garantir la viabilitat del projecte: un cop comprovada aquesta possibilitat, Insalud haurà de demanar a la Conselleria de Sanitat aquesta acreditació, en virtut del Reial Decret publicat el dia 4 de gener passat. En la redacció d'aquest Decret, que regula les activitats d'obtenció i d'utilització clínica d'òrgans humans, ha participat significativament Pere Marsé.

En l'actualitat, els dos centres extractors de les Illes Balears (Son Dureta i Can Misses, aquest a Eivissa) només poden obtenir directament i trasplantar els ronyons dels donants; la resta d'òrgans "cor, pulmons i fetge" són extrets directament per equips provinents de la Península.

Les raons d'aquest fet són de tipus pràctic, segons explica el coordinador autonòmic: anys abans, les dificultats tècniques per al trasplantament eren moltes, de manera que l'equip quirúrgic que efectuava l'operació volia extreure l'òrgan del donant in situ. Aquesta situació s'ha modificat poc en el cas dels trasplantaments de cor i de ronyó, però "sempre segons Pere Marsé" no hi ha cap raó perquè les Illes Balears no puguin efectuar les extraccions de fetge.

L'anunci d'aquesta possibilitat "pendent encara d'estudi" es produeix mesos després que fonts de la Conselleria de Sanitat (aleshores presidida per Francesc Fiol) i de la Fundació Banc de Sang i Teixits explicassin que s'estaven iniciant investigacions per extreure cors als centres de les Illes Balears.