El PSM no acudirà coalitzat amb UM a les pròximes eleccions generals

La decisió va ser aprovada anit per 16 vots a favor i 5 en contra

TW
0

La comissió executiva del Partit Socialista de Mallorca (PSM) va decidir anit acudir a les pròximes eleccions generals amb la marca electoral Federació Entesa Nacionalista-PSM, que inclou el PSM-Mallorca, el PSM-Menorca, Entesa Nacionalista i Ecologista i els Independents d'Artà. La votació va aprovar la proposta del secretari general, Mateu Morro, per 16 vots a favor, 5 en contra i una abstenció. Finalment, el PSM ha descartat UM per formar un front nacionalista d'ampli espectre ideològic.

Segons Mateu Morro, secretari general del PSM, del que es tractava era de «prendre una bona decisió». I la decisió final obeeix a una «anàlisi de la situació general de la política illenca» i a la creença que sense UM es treuran més vots i s'aconseguirà més implantació. «La perspectiva a mig i llarg termini és de creixement», declarà ahir Morro per justificar la decisió final. El debat de fons, el que realment està en joc, és el creixement del nacionalisme a les Illes Balears. Morro creu que el nacionalisme només creix «lligat al medi ambient, a la política social o als moviments cívics».

El secretari general es desmarcà de l'espai de centre i de la proximitat d'aquest amb l'espai de dreta. Assegurà Morro que el nacionalisme ha «d'avançar en l'aspecte progressista, no en la direcció del PP». I encara més, el dirigent polític es mostrà clarament reticent a «un nacionalisme de laboratori» a les Illes i al que ell anomena «traslació d'una coalició de nacionalisme de centredreta».

Per altra banda, Sebastià Serra, regidor del PSM a l'Ajuntament de Palma, escenificà ahir a la nit l'altra cara de la moneda del nacionalisme progressista mallorquí. Serra creu fermament «en una oferta programàtica sòlida» i enmig d'un ambient on es respirava el «no» al pacte amb UM, ell defensà un «sí en termes de bloc nacionalista» per tal de captar un espai sociològic nacionalista que el considera més ampli que el contemplat per la coalició final aprovada. Segons Serra, «paga la pena trencar el bipartidisme tradicional amb una oferta oberta, plural i molt engrescadora».