El Via Crucis del segle XVIII tornarà a lluir i es refaran dues capelles

L'Ajuntament i Sa Nostra han signat un acord per aquest projecte

TW
0

Quan a principis d'aquest segle les obres modernistes de l'església parroquial obligaren a enderrocar el fort o murada que enrevoltava sant Bartomeu, amb els vells murs caigueren les dues primeres estacions de l'antic Via Crucis, del segle XVIII.

Al llarg d'aquest segle les altres estacions, o capelletes, com es coneixen popularment, han anat sofrint el lògic deteriorament pel fet d'estar exposats a l'aire lliure. és per això que l'Ajuntament s'ha decidit, no només a netejar i restaurar aquestes petites mostres urbanes del fervor religiós popular sinó també a reposar les que es trobaven al carrer Born i a la façana del fort de l'església abans de ser enderrocat.

El projecte serà possible gràcies a un acord econòmic per valor de 500.000 pessetes que Sa Nostra i l'Ajuntament han signat aquesta setmana i que aportaran a parts iguals i en el qual s'estipula que es restauraran 9 de les 14 estacions del Via Crucis.

L'Ajuntament ha encarregat a la coneguda artesana local Magdalena Frontera la realització de les capelles desaparegudes, per la qual cosa l'artista ha assegurat que s'utilitzarà la tècnica tradicional de ceràmica pintada amb òxids, tal com ella mateixa està fent amb les plaques dels noms dels carrers normalitzats.

El problema és que ningú no sap com eren exactament aquestes capelles, per la qual cosa la documentació s'haurà de fer en base a material de la mateixa època existent a museus de Catalunya. Entre els museus que conserven aquest tipus de materials es troben el de Vilafranca, al Museu de Barcelona, Palau Pedralbes, església de sant Martí o Museu de Sitges.