«Sampol defensa la cultura pròpia des del respecte a la diversitat»

Presentada una biografia del polític nacionalista, escrita per Neus Picó

TW
0

Ahir horabaixa fou presentat el llibre Pere Sampol. Pensar Mallorca. Un projecte per a les Balears, escrit per la filòloga i periodista Neus Picó i editat per Lleonard Muntaner. El pròleg és de Mateu Morro. L'escriptor i jurista Josep Melià era entre els presents. L'escriptor Antoni Serra presentà l'obra, destacant de Sampol que és un polític que llegeix, «la qual cosa surt d'allò que és comú als polítics», i que «defensa la cultura i la llèngua pròpies des del respecte a la diversitat».

Per la seva banda, Neus Picó indicà que «aquest llibre ha estat per a mi un experiment perquè no em dedic a escriure. Per això agraesc a Lleonard Muntaner l'oportunitat que m'ha oferit i a Pere Sampol haver fet de conillet d'Índies».

L'autora definí l'obra com «un llibre de reflexió política i, alhora, un retrat del personatge. No manquen les anècdotes d'infantesa i d'adolescència, ni tampoc el descobriment a Barcelona de l'activisme polític. A partir d'aquí, l'evolució ha resultat especialment interessant perquè mostra com era, amb Pere Sampol com a referent, l'activisme antifranquista i el de l'època de la transició. També hi ha referències del passat polític de la seva família, sobretot l'episodi de l'afusellament del padrí, Joan Mas Collet, el darrer batle republicà que tingué Montuïri».

Pere Sampol agraí a Neus Picó «el magnífic treball realitzat» i a Antoni Serra «haver estat el meu pare polític quan jo només tenia 20 anys, que és quan realment vaig descobrir el món. És per això que es podria dir que encara som un infant, com diu Antoni Serra, però resulta que aquest infant, amb 47 anys d'edat, és el més vell dels candidats polítics a la presidència del Govern balear». Sampol afegí que «ser protagonista del llibre ha estat per a mi una tortura perquè som massa introvertit per parlar de mi mateix, però he de dir que el resultat, una biografia anecdotària més que una simple biografia, és del tot satisfactori».

«Respondre a les preguntes plantejades per Neus Picó m'ha servit per fer un exercici de reflexió molt útil sobre les solucions que necessita la societat. Resumidament, m'ha servit per pensar Mallorca, com diu el títol del llibre», manifestà finalment Pere Sampol.