A més, Xavier Pellicer no és un recent aterrat a la sala dels fogons. El seu restaurant, Àbac, és considerat com un membre de la nova cuina catalana, un concepte difús però que crida l'atenció dels cosmopolites barcelonins i els turistes que visiten la Ciutat Comtal.
Juntament amb establiments com l'Alkímia i el Racó de Can Faves, l'Àbac ofereix una cuina de disseny. Els plats aporten experiències que demanaran al comensal dues o tres hores per gaudir-los amb delectació. Les receptes que avui presenta Pellicer són, per ventura, més senzilles. Analitzant les obres de dalt a baix (veure imatges adjuntes), trobam el Jardí de les delícies, de l'holandès Hyernymus Bosch, el Bosch. Aquest retaule ha inspirat Pellicer per crear un plat de percebes, amb verduretes i poma àcida. Les textures i els colors que imprimí el pintor holandès són perceptibles al plat del català.
El següent exemple és les Tres Gràcies (1637), de Peter Paul Rubens. Les nombroses referències a la mitologia de Rubens es presenten aquí en forma d'oda a la bellesa del moment, que era el cos opulent i de bons palpissos. El plat de Pellicer no deixa marge a les interpretacions: Parfait de foie gras amb roses i longan.
En tercer lloc trobam un llenç d'Antoni Tàpies (Barcelona, 1923). El pintor de la matèria és transportat a la cuina de la mà de Pellicer, que el transforma en una crema cremada amb caramel, una textura similar, entre pintura i crema, i el mateix detall de la fletxa.
Seguidament, apareix Francisco Goya, amb la Maja (1795). En una nova picada d'ull a l'erotisme, Pellicer es deixa dur per les hormones i crea unes postres de figues a la papillota. La sinuosa curvatura de la Maja és transformada en la voluptuositat de les figues, arrodonides, lleugerament taronges i de les quals emana un subtil suc.
Finalment, un altre quadre de Francisco Goya, La família de Carles IV (1801), serveix a Pellicer per cuinar un caneló de festes. Petit exercici d'agudesa visual: on són els canelons al retrat de La família de Carles IV?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.