Nova collita, aquesta del 2009, i nous vins per tastar. La temporada vitivinícola ja ha començat amb la verema, que s'allargarà fins a final de mes. Un parell de mesos després podrem gaudir dels nous sucs joves (fets amb raïm de l'any).
Cada celler prepara amb entusiasme les seves novetats. A Porreres, per exemple, trobam les instal·lacions de Jaume Mesquida. L'enòloga principal d'aquest centre, Bàrbara Mesquida, explica com tornaran a potenciar enguany el vi rosat. "La veritat és que l'any passat quedàrem molt contents amb el Rosat de Rosa i volíem continuar millorant-lo", assegura. Es tractava d'un producte que duia al paladar matisos de fraula i revolucionava, en part, el vi que la societat consumeix i aprecia menys: el rosat.
A més a més, tant aquest Rosat de Rosa com el blanc Chardonney duran el segell de vi ecològic. "Hem començat a treballar sense herbicides ni pesticides i, a mitjà termini, volem estendre-ho a tota la producció", indica l'experta.
Finalment, Bàrbara Mesquida avança que ja enllesteixen un producte de gamma alta en el qual han treballat els dos darrers anys. "En direm Idò i ja el tenim fermentant. Serà un vi negre de criança que volem que sigui una referència", diu il·lusionada.
Des del celler Macià Batle també apostaren per repetir la fórmula de l'èxit: "El blanc de blancs i el negre de criança". Així s'expressa Ramon Cervalls, director de les instal·lacions de Santa Maria.
Evidentment, el vi blanc és un punt fort d'aquestes terres i triomfa més per les altes temperatures (que conviden a tastar un blanc fresc) que no per la climatologia, més apta per als negres. Tot i això, el blanc envaeix la Tramuntana. A l'altura de Banyalbufar funciona la cooperativa Malvasia amb un projecte de recuperació del raïm homònim. Toni Mora, gerent de l'agrupació, explica: "El nostre objectiu és i continuarà sent potenciar la malvasia. Malgrat que la Conselleria d'Agricultura no ens l'hagi reconegut encara com a varietat oficial de Mallorca, tot arribarà tard o d'hora".
Malvasia té en l'actualitat una interessant producció de vi d'any (el més produït), però allò més destacable és que també fiquen una part del producte dins una bóta de roure francès per tal que agafi uns mesos de criança. A part d'això, fermenten un vi dolç ideal per a les postres i la sobretaula. Tot és fet amb la varietat malvasia, que no és reconeguda per la Conselleria.
Les crítiques al departament que, encara, dirigeix Mercè Amer també provenen d'Algaida. Mireia Oliver, productora dels vins de Can Majoral (juntament amb el seu pare, Andreu), lamenta que fins ara no hagin pogut experimentar amb raïms com la gorgollosa i el giró blanc. "La Conselleria no els autoritza i hauria de fer-ho!", insisteix.
Per tant, Can Majoral continuarà oferint el seu Bitibalausí i molts altres vins ecològics. Aquest mateix segell s'aplica a la producció de Pere Calafat, director del celler Jaume de Puntiró. "Enguany traurem al mercat el criança del 2006 del Bruc", desvela Calafat, que també presideix la Denominació d'Origen Binissalem.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.