Les estrelles Michelin enlluernen cada vegada menys. I és que la llista dels millors cuiners del món, que confecciona la revista britànica Restaurant, els fa una ombra seriosa. Així s’ha constat amb la publicació de l’enumeració corresponent al 2009, que torna a encombrar la cuina d’elit basca i catalana. Ferran Adrià l’encapçala, entre els quals també destaquen Andoni Luis Aduriz al capdavant de Mugaritz (4t), El Celler de Can Roca (5è) i Juan Mari Arzak (8è). Si bé els resultats són força similars als de 2008, enguany s’ha d’afegir l’espectacular ascensió del restaurant dels germans Roca. Els gironins avancen 21 llocs per amunt i superen, de molt, les previsions més optimistes que la premsa especialitzada havia vaticinat.
Un èxit que es convertí en eufòria, ahir al Celler de Can Roca. "Tothom crida per reservar", assegura visiblement feliç Josep Roca. Ell és l’encarregat del celler i lidera una aposta molt potent pel vi que, per ventura, ha influït alhora de rebre aquest reconeixement. Segons Juan Luis Pérez de Eulate, director de La Vinoteca de Palma, "el vi compta cada pic més". I diu: "Tant les copes, com la temperatura a la qual es serveix, com la selecció d’ampolles". La seva importància també queda patent als restaurants bascs, habituals amants del vi negre de Rioja. "Dels restaurants premiats, he tingut la sort d’anar a tots, excepte al Mugaritz. I mira que en tenc, de ganes, perquè Aduriz ho fa tot molt interessant", explica amb passió Pérez de Eulate.
Un altre que ha pogut visitar els restaurants guardonats és Joan Gual de Torrella, president de l’Acadèmia de la Gastronomia de Mallorca. "I ho són bons aquests restaurants, eh?", comenta abans de matisar: "Però la sort que tenim és que no només destaquen els restaurants d’avantguarda, sinó que la mitjana dels de l’Estat espanyol són bons". I amb especial incidència, els d’origen basc i català. "Evidentment, explica Gual, Juan Mari Arzak liderà el canvi als anys vuitanta". Es tracta de la nova cuina basca, que s’inspirava en els mestres francesos. "I després, els catalans passaren a liderar la cuina avantguardista", explica. Però entre tanta eufòria, és Daniel Lasa –mà dreta d’Andoni Luis Aduriz– qui posa un punt de seny. "Estam molt contents, és clar, però no és més que una llista". I posa per exemple la paradoxa que, amb les dues estrelles Michelin que té Mugaritz, no haurien d’estar ni entre els millors 200 restaurants del món. "En canvi, aquesta revista ens revaloritza". Quina és la lliçó? Que les llistes poden ser favorables, "però també cruels i despietades".
Tot i així, la felicitat regnava ahir entre els fogons mallorquins. Benet Vicenç, per exemple, assegurava que els guardons eren ben merescuts. A més, confessava el cuiner de Bens d’Avall que després de la intoxicació massiva, ara fa 2 mesos, produïda a The Fat Duck (2n classificat), era molt difícil que Adrià perdés el tron. Carles Pujol, de Can Carlos, també es mostrava il·lusionat amb un reconeixement tan ample, tot i que hi hauria afegit professionals com Santi Santamaria, "que és més de ‘menjar". Francesc Sastre, director de l’Acadèmia d’Hosteleria, assenyalà que "ara és l’hora d’aprofitar per fer més màrqueting". I d’encendre els fogons, avanti popolo!
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.