TW
0

Els productes agroalimentaris de les Illes seran el centre de les Jornades gastronòmiques de les Illes Balears que comencen avui a la Casa Llotja del Mar de Barcelona i que s’allargaran fins al proper dimecres. Són unes jornades dirigides als professionals de la restauració i als minoristes catalans, els quals podran conèixer de primera mà la qualitat dels diferents productes agroalimentaris que s’elaboren a l’Arxipèlag. En total seran 36 les empreses illenques que mostraran la seva feina allà, a més d’haver-hi la presència de quatre consells reguladors. Entre les novetats més destacades que es descobriran durant aquests tres dies destaca la presentació del nou envàs de l’ensaïmada de Mallorca, que tindrà lloc demà poc abans de migdia. Aquestes jornades s’han impulsat des de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia del Govern de les Illes Balears i es cordinen des del CDEIB (Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears).

Cuiners i experts

En les diferents activitats que s’han programat en les tres jornades destaca la presència de diversos cuiners "mediàtics" i d’experts gastronòmics. El televisiu Ismael Prados serà l’encarregat d’encetar els actes amb la inauguració i la presentació de les diferents activitats. També avui es mostrarà la nova imatge de la marca Illes Qualitat. Marcel Gorgoli, presentador i director del programa En Clau de Vi, oferirà un tast de vins de les Balears, mentre que el cuiner mallorquí Antoni Pinya serà l’encarregat d’una conferència que se celebrarà demà a les sis del capvespre i que versarà sobre els aspectes sensorials de la Sobrassada de Mallorca i del Formatge Maó-Menorca. Antoni Pinya i Ismael Prados repetiran dimecres en el darrer acte de les Jornades gastronòmiques de les Illes Balears, a més de Pere Tapias, en una taula rodona sobre el futur de la cuina de qualitat.

Vives: "L’aposta per la qualitat és la clau per al futur"

La Conselleria de Comerç, Indústria i Energia és la impulsora de les Jornades gastronòmiques de les Illes Balears. Francesca Vives explica que el principal objectiu d’aquestes jornades "és obrir canals de comercialització a Catalunya per a les empreses de les Illes que hi participen". Per a la consellera, "Catalunya és el mercat més proper, i els productes de les Illes Balears hi són coneguts i apreciats. Algunes empreses ja hi distribueixen els productes, però encara avui, és un mercat potencial amb un camp immens a recòrrer. Amb aquesta activitat, volem ajudar l’empresari a trobar vies de distribució i per això feim que siguin unes jornades només per a professionals, especialment pensades per distribuïdors i pel sector de l’hosteleria i de la restauració".

Illes Qualitat

El concepte de qualitat envolta tot allò relacionat amb la producció agroalimentària de les Illes. Francesca Vives explica que "aprofitant les jornades es presenta la nova imatge de promoció exterior dels productes agroalimentaris de les Illes Balears en aquelles activitats que porta a terme la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia. La nova imatge té aquest nom precisament: Illes Qualitat. No hi ha cap prova més evident de quina és la nostra línia de treball", detalla la consellera, que continua dient que "veim que en l’aposta per la qualitat és on es troba la clau del futur del sector primari. Per això treballam amb els consells reguladors i empreses que disposen de marques de qualitat o garantia.

Pel que fa als resultats del sector agroalimentari balear l’any 2008, la consellera Francesca Vives comenta que "ha estat un bon any per als nostres productes amb denominació de qualitat, especialment en els mercats exteriors. Està clar que per als productes de Balears, el principal mercat és el propi, però hem de tenir en compte realitats com que un 22,7% de la producció del formatge Maó-Menorca es distribueix a la resta de l’Estat i que els països de la Unió Europea són el segon mercat dels nostres vins, per davant de la distribució que es fa a la resta de l’Estat. Esment dos exemples, però n’hi ha més. Tot això s’ha aconseguit amb molt de treball per part dels nostres empresaris".