TW
0

A la satisfacció per la qualitat del producte s’hi uneix certa preocupació per les vendes. Aquesta és la fotografia que dibuixà ahir Josep Oliver, president del Consell Regulador de l’Oli de Mallorca. I és que la collita de l’any passat serà, per ventura, "una de les millors de tota la història", assegurà Oliver. Això es deu que l’oli ha sortit "més afruitat que mai". I és causa, a la vegada, de la reducció del rendiment de les oliveres. Enguany s’ha situat al 15%, 3 punts per sota d’altres anys i 7 punts inferior a la mitjana estatal. "Un sacrifici dels agricultors i tafoners", tal com ho qualificà Oliver. De fet, les vendes de l’Oli de Mallorca han tornat a superar lleugerament les dades d’altres excercisis. La comercialització d’oli amb Denominació d’Origen ha pujat fins als 99.517 litres, tot i que un any abans només era de 84.112 litres (18,3% més).

Ara bé, la producció total d’oli també ha esta major que en el passat. Concretament, s’han produït 126.211 litres del producte mallorquí, però no se n’ha venut tota la producció. Els motius residirien, segons assenyalà Oliver, en l’escàs ús d’oli amb DO que realitza la societat mallorquina. "Ens preocupa la poca presència del nostre oli en l’hoteleria i la restauració", digué. "Gaudeixen i venen el paisatge de l’oliverar, però prefereixen consumir oli d’oliva d’altres indrets o no consumir-ne, la qual cosa és encara pitjor". Les dades són aquestes: el 80% de la producció mallorquina és ven dins el mateix mercat illenc. En proporció, però, tan sols suposa un 2,7% de tot l’oli que consumeixen els mallorquins.

Un aspecte positiu és que el mercat potencial a les Illes és gegant, encara que s’hauran de superar obstacles, com les marques d’oli forà que envasen el producte a Mallorca però que no són mallorquins. Tot i així, l’Oli de Mallorca gaudeix del suport de les administracions públiques. Joan Mas, de la Conselleria d’Energia, Comerç i Indústria, assegurà que sempre li farà costat perquè treu endavant l’economia del país". Per part seva, Mercè Amer, consellera d’Agricultura, destacà que "les explotacions són rendibles i atrauen els joves". Així mateix, remarcà el valor del sector per conservar el territori, "el nostre preciós paisatge" i anuncià que l’oli protagonitzarà una jornada de la fira de turisme Fitur.