El món del bon cinema i de la bona taula està de dol. Un atac de cor s’endugué ahir de manera sobtada Joan Olives Mercadal, un dels homes més entusiastes d’aquests camps.
Amb 59 anys, Olives havia dedicat la vida a les seves passions: la política, el cinema i la gastronomia. I sembla que aconseguí ser feliç, o almanco, era la sensació que transmetia a tos aquells que van tenir el gust de conèixer-lo.
Nascut a Menorca, enginyer tècnic de mines de carrera, va ser secretari de finances del PCE a les Balears entre 1973 i 1977. Un any després, però, encetava un dels seus grans somnis: el 29 d’abril obria les portes de la primera multisala de cinema existent a Mallorca, els coneguts Chaplin, de la seva propietat, i mai no oblidà quina va ser la primera projecció: la francoitaliana Sacco e Vanzetti.
Durant anys es va desviure pels seus multicines i aconseguí que una de les més conegudes iniciatives fetes en aquest camp a les Illes, les 12 hores de cinema de terror no passassin de moda durant més de 20 anys, fins que, el 24 de juny del 2004, un anunci sorprenia els ciutadans: els Multicines Chaplin tancaven per vacances per primer pic en 26 anys. Massa competència i grans centres comercials amb immenses sales de cinema que enfonsaven els més petits. La notícia no era bona i, en efecte, Olives n’anunciava el tancament definitiu un mes després.
"Les ocasions per unir cinema i bon menjar sempre s’han d’aprofitar", solia dir, i de vegades havia organitzat jornades per combinar ambdues coses, així que, quan quedà sense el cinema, no es donà per vençut i es decantà cap a la taula.
Va ser llavors quan aquest membre fundador de l’Acadèmia de la Cuina i del Vi de Mallorca ampliava el celler particular i l’obria al públic i, a més, feia realitat un altre dels seus somnis: obrir el restaurant Malvasia, de què, a més de propeitari, era el cuiner per compartir amb aquells que ho volguessin el seu amor per la bona cuina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No m'ho puc creure. Fa 3 mesos que aquesta persona especial ja no és entre nosaltres, i jo no ho havia sabut. Feia estona que no baixava a Palma, ni al Malvasia, s'havia perdut el contacte.. i ha estat definitiu. Espero que sigui veritat que l'ànima de les persones no ens deixa mai. Em sento orgullosa d'haver-te conegut
Fa una setmana varem sopar plegats. Encara em vares mostrar amb molt d'orgull el Premi Pau Llull de Gastronomia que jo vaig crear pels grans homes del vi i de la cuina. Ets irrepetible, Joan. Gracies per la teva humanitat i pel teu amor a Baleari a la nostra cultura. Damià Ramis
Només els bons amants de la vida (en aquest cas cinema, gastronomia i enologia) moren joves. Crec molts d'empresaris haurien de seguir el seu exemple de persona compromesa amb la seva societat mitjançant projectes que realment són útils a les persones que vivim a Mallorca.
Quina putada mes grossa. Era un bon amic i conegut de L, Acedemia de la Cina. Estic molt sorpres i apenat. JOSE ARANDA DESDE NEPAL
Dejas un vacio importante en la gastronomía balear que costará esfuerzo recuperar. Serás un ejemplo a seguir por todos los que amamos el mundo de la buena mesa. Allá donde estés... disfruta como lo has hecho siempre.
Dejas un vacio importante en la gastronomía balear que costará esfuerzo recuperar. Serás un ejemplo a seguir por todos los que amamos el mundo de la buena mesa. Allá donde estés... disfruta como lo has hecho siempre.
Un detall més: Al seu restaurant hi podien anar presidents, consellers i gent del carrer i ell no feia distincions i dedicava les mateixes atencions a tothom per igual. A la majoria de restaurants això no és així. Gràcies Joan per tot.
La mort sobtada de qui va engegar la primera multisala ha estat una gran pèrdua per al món del cinema i dels altres àmbits en què va desenvolupar la seva obra vital. Paradoxalment, la meva trobada amb la seva figura ha estat arran la lectura de "Com una vella cançó", de Joan Mas i Vives. Descansi en pau.
Noticia estremecedora- El viernes despues de almorzar exquisitamente en su Restaurante, me felicitó por mi onomástica. Mallorca pierde un buen profesional, tanto de en la cocina como enólogo. Gracias por tus buenos momentos Juan, deleitaré la botella de vino que me recomendastes pensando en tí.
és una llàstima. Era una bellíssima persona i sabia transmetre la seva passió per la gastronomia i als vins.