Rafel creu en allò que fa. Està il·lusionat amb la cooperativa Econura i veu amb interès l'experiència d'Aforavila, un portal que permet adquirir productes ecològics via internet.
Com i quan vàreu emprendre aquesta activitat?
Teníem en propietat el lloc de Turmaden d'es Capità, que es va tancar. Vaig veure que sense activitat agrícola no hi pot haver conservació i vaig començar a posar un altre cop en marxa la granja. Feim agricultura ecològica i també m'he plantejat l'activitat d'agroturisme, però hi ha molts d'entrebancs a nivell burocràtic. Tenc clar el tipus de producte que vull ofertar: agroecoturisme, amb una gestió que sigui emissions CO2 zero.
Com és la finca?
Té 75 hectàrees, una vintena són cereals i les altres, pastura i garriga. Hi tenim bestiar menorquí i un poc d'horta d'estiu, ja que la zona és bastant freda, i volem crear un apiari i sembrar arbres de poc consum d'aigua. Aquest aspecte ha estat on hem fet els majors esforços, ja que no tenim aigua de pou i hem recuperat tots els dipòsits i aljubs antics.
Quines produccions feis?
Carn ecològica que venem a la cooperativa que es creà fa dos anys, Econura, en la qual hem estat força implicats, i verdures a petita escala amb un excedent a l'estiu.
Què fa Econura?
Som 27 socis i tenim un punt de venda i de producció d'elaborats a Maó. El començament no ha estat fàcil, però hi ha hagut una forta implicació dels socis. Tampoc els temps actuals no són fàcils, però va per bon camí. S'ha de fer molt d'esforç en la promoció i facilitar el consum dels productes locals i ecològics a la gent.
Creus que la comercialització a través d'internet és interessant?
A Econura teníem plantejat facilitar l'accessibilitat als nostres productes als consumidors, cosa que abans no era així a Menorca. El fet de tenir un punt de venda a Maó deixava fora la resta de l'illa, però amb les noves tecnologies es pot arribar a la porta de la casa de la gent, per tant, una de les estratègies a posar en marxa era el servei a domicili.
Què és Aforavila?
És un projecte impulsat per l'administració, i entitats com el consell regulador i altres, per comercialitzar via internet productes ecològics, obert a tots els productors i comercialitzadors. Ens ha estat de gran ajuda per facilitar la venda de productes dels socis i arribar a tots els municipis i a la resta d'illes. És una eina a dia d'avui indispensable, així ho demostren les estadístiques en els hàbits de compra.
Quines produccions posau a la venda?
Des d'Econura hem intentat posar a l'abast de la gent la possibilitat de comprar els productes bàsics d'una dieta equilibrada, però els principals són la carn i els elaborats: formatges, verdures, confitura, fruita i altres productes que hi ha a la botiga. Feim el transport a domicili amb un cost gratuït a partir de certa quantitat.
Com es du a terme el subministre del producte al consumidor?
Es fa la recepció de les comandes a través d'Aforavila durant la setmana i es lliuren mitjançant una empresa especialitzada a portar producte refrigerat. També es poden recollir els productes al nostre punt de venda. El pagament es fa per targeta bancària i estam mirant de fer-ho també a través de transferència.
Creis que el consumidor de les illes pot estar interessat en aquest model de venda?
La gent hi està de cada cop més avesada i és còmode. Permet conèixer el tipus de producte que consumeixes i d'on prové. Ara bé, s'ha de fer molt ben fet tot el procés. El client és exigent i amb la feina ben feta anam cap a una relació de confiança.
De quina manera se li podria donar una major difusió?
De moment s'ha presentat, i com va dir el director de Fundació IBIT, és un projecte viu, per tant hi haurà moltes coses que es podran fer a partir d'aquest primer pas. Amb la responsabilitat de fer la difusió tots nosaltres que som els que hem de fer avançar aquesta modalitat de comercialització i contribuir a fer que es conegui pertot.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.