El govern espera que les recomanacions no afectin l'abastiment de productes alimentaris a la població. | KIMIMASA MAYAMA

TW
0

El temor d'una contaminació radioactiva es va estendre ahir al Japó, després que les autoritats admetessin un increment del nivell de iode en l'aigua de Tòquio i recomanassin no menjar verdures conreades a prop de la planta nuclear de Fukushima.

El Govern japonès va insistir que no hi ha un risc immediat per a la salut, però, alhora, va aconsellar que es deixi de consumir espinacs, colflori i bròquil de la província de Fukushima, on es troba la inestable central que, al cap de tretze dies del devastador tsunami, continua sense aconseguir refrigerar els sis reactors.

Més alarmant ha estat que el Govern metropolità de Tòquio hagi admès que els nivells de iode radioactiu en l'aigua de la capital japonesa han superat els límits permesos per a infants menors d'un any, per la qual cosa ha recomanat als pares que no l'administrin en biberons i altres fórmules.

Una vegada més, les autoritats van tornar a demanar calma i van assegurar que el consum d'aigua de l'aixeta a la capital nipona no suposa cap risc immediat per a la salut, ni en el cas dels nadons, i que els adults poden beure-la sense problemes.

La notícia corre per la xarxa

De seguida, però, les xarxes socials es van omplir de missatges de toquiotes que van sortir dels seus treballs cap als quioscos per comprar-hi aigua embotellada, que s'esgotà ben aviat en molts comerços. El batle de Tòquio, Shintaro Ishihara, va demanar "calma" i "sensatesa", mentre l'omnipresent portaveu del Govern, el ministre Yukio Edano, reclamava a la població que no fes provisió de botelles d'aigua mineral. A més de l'alerta sobre l'aigua, el Govern va limitar la distribució d'onze verdures de Fukushima en les quals s'ha detectat nivells de radiació excessivament elevats, entre ells el bròquil, els espinacs, la colflori de cabdell i el nap. També va ordenar aturar la distribució de llet i julivert a la província veïna d'Ibaraki pel mateix motiu, encara que va tornar a insistir que és una mesura de precaució, ja que el consum d'aquestes verdures no suposa un risc immediat per a la salut.

Els efectes

Segons el Govern nipó, si una persona ingerís cent grams d'aliment amb la major concentració de material radioactiu detectada fins ara durant deu dies, rebria una radiació equivalent a la meitat de l'exposició natural al medi ambient durant un any. Un consum prolongat, tanmateix, faria que el volum de radiació rebuda superàs els nivells considerats normals i podria perjudicar-ne la salut. El temor a la contaminació alimentària es va produir mentre prossegueixen els esforços per estabilitzar la central de Fukushima, on la passada nit es va aconseguir retornar l'electricitat a la sala de control del reactor 3.

Aquest està considerat un dels més perillosos, ja que funciona amb una barreja d'urani i plutoni molt contaminant.
Tot i el progrés en el subministrament elèctric, els treballs de refrigeració en aquesta unitat van haver de ser temporalment suspesos durant l'horabaixa a causa del fum negre que començà a sortir del recinte, i que va obligar a evacuar provisionalment els treballadors en la zona. A la planta nuclear de Fukushima hi treballen, des de fa dotze dies, operaris de Tokyo Electric Power (TEPCO), operadora de la central, juntament amb militars i equips de bombers desplaçats des de Tòquio i Osaka. Tots ells treballen en dures condicions, de vegades a les fosques, coberts amb vestits i màscares protectores i a pocs metres dels edificis dels inestables reactors, segons va mostrar ahir un vídeo transmès per la televisió pública NHK.

Mesures de prevenció

Mentrestant, els països de la Unió Europea no han detectat fins ara nivells de radioactivitat anormals ni en els aliments procedents del Japó ni en l'atmosfera, després de l'accident. Però en aquest context, les autoritats de l'excolònia britànica de Hong Kong anunciaren ahir la prohibició d'importar aliments procedents de zones properes a la central. D'altra banda, els Estats Units ha prohibit la importació de productes lactis i de verdures de zones properes a Fukushima Daiichi (nord-est del Japó) per la contaminació radioactiva detectada.