El celler Binigrau és un celler nou, net, impecable, adaptat a les necessitats de fer un vi de qualitat superior. Allà ens trobam amb Miquel Batle, que amb el seu germà gestiona l'empresa.
Des de quan feis vi a Binigrau?
Binigrau va ser fundada l'any 2002, quan férem les nostres primeres elaboracions de vi. El 2005, va sortir el nostre primer vi i es va inaugurar el celler.
Quines vinyes teniu?
El nostre pare és de Biniali i la nostra mare de Santa Maria, i tenim vinyes als dos termes. Són 17 hectàrees de vinya en propietat i compram a 4 viticultors per unes 14 hectàrees més. Duim el control específic de camp i de maduració del raïm a l'hora de collir-lo.
Com les treballau?
L'opció del nostre celler és per la gestió amb mètodes naturals i ecològics. Per haver-hi un bon vi, hi ha d'haver un bon raïm.
Quins vins feis?
Feim dos vins negres, un de rosat i dos de blancs. En anys especials feim un dolç natural, negre, que podem elaborar quan hi ha un octubre sec que permet una sobremaduració del raïm sense problemes de fongs.
Quines varietats hi emprau?
Hi empram les varietats pròpies de la nostra zona, és a dir, mantonegro, callet i premsal. I per conjuntar-ho feim servir chardonnay en els blancs i el merlot, el cabernet i el sirah en els negres.
Quines són les característiques dels vostres vins?
Són vins diferenciats en el procés d'elaboració. El Nounat és un blanc fet amb premsal i chardonnay i amb elaboració separada per a cada varietat, part dins la bóta. Al final, en feim un cupatge i ensamblam tots els vins i els mantenim durant un mes amb moviments de les lies per donar-los més caràcter, més plenitud de boca. Els resultats són excepcionals.
I els negres?
El negre, com ara l'Obac, que és en part el nostre vi de referència, és fet de cinc varietats de raïm elaborades per separat i una part d'aquest vi s'elabora dins tines de roure francès amb maceracions llargues i malolàctiques dins bóta de roure, ja sigui abans de la fermentació com després, conjuntat tot amb un any de criança dins la bóta. Feim una selecció de bóta de gra molt fi, que hi aporti l'oxigenació adequada.
En feis també cap de rosat?
El nostre propòsit és dignificar el rosat. Volem fer-lo molt afruitat. I feim un rosat de mantonegro i merlot. És un vi amb una fermentació molt lenta, a una temperatura molt baixa, i hi aconseguim uns colors i un buquet fresc i molt elegant.
Com en duis a terme la comercialització?
La feim nosaltres mateixos. El nostre mercat, en un 80%, és a Mallorca. Són uns vins molt ben acceptats en la restauració i les famílies. Tenen molta demanda. El 20% se'n va al nord d'Europa, a països com Alemanya, Suïssa, Àustria i Suècia.
Estam avançant en els mercats exteriors?
Hi ha un creixement, una revolució en la cultura del vi, en la manera de fer-ne, de tastar-ne. Es consumeix menys vi, però de més qualitat. Els vins de Mallorca estan pegant colzades als vins de fora, sobretot per la qualitat que tenen. En tenim dues referències: les guies de vins i els concursos. I tant en un àmbit com en l'altre estam ben posicionats. Nosaltres, en cinc anys, hem obtengut 62 premis en concursos de renom. El vins agraden, es venen.
No us afecta la crisi?
Les crisis són xereques, però et fan anar més viu i fan que t'espavilis. Hem optat per fer feina. Enguany, obrim mercat a l'Amèrica del Nord i crec que, si una persona es mou i fa la feina que toca, hi ha resultats. Som un celler petit, familiar, i no ens costa moure'ns un poc més. Altres per ventura ho tenen més feixuc.
Evoluciona, el consumidor mallorquí?
Amb passes grosses: hi ha un canvi per a bé. La gent coneix els vins mallorquins i hi ha molta de gent que va a visitar cellers, a tasts i mostres de vins. La gent està de cada vegada més motivada i creu en els nostres productes: no sols en els vins, sinó en l'oli, el formatge i altres coses.
Anam pel bon camí?
Fa falta donar un impuls al camp. S'ha d'escoltar la gent, no dos minuts i llavors continuar igual. El pagès viu sobre qualsevol cosa, però ha de tenir una mica d'alegria. Hi ha moltes quarterades que es poden recuperar i tornar a conrar si es fa feina. No ho podem deixar perdre tot.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.