Antoni Salvà té cura d'unes terres del pla de Son Ferriol, de Can Fàbregues, envoltades d'instal·lacions de serveis, de l'aeroport i d'urbanitzacions. Allà les vaques pasturen tranquil·lament, com si s'hagués aturat el temps.
Teniu molts d'animals, Toni?
Tenc 35 vaques, però no són per fer llet, sinó que són per criar vedells. Per això, no són vaques de raça frissona, sinó que són de raça llemosina i rossa d'Aquitània, dues races especialitzades en la producció càrnia. A través de la cooperativa de vaquers, vàrem dur sementals de la Península i més tard hem duit vedelles de Navarra, per tenir bons animals.
I com va la cosa?
Va bé, perquè els animals són de qualitat i n'estam contents. Però el preu dels vedells és molt baix. Fa un any un vedell desmamat de 150 quilos es pagava a 450 euros i ara es paga a 350 euros, si tot va bé. El motiu exacte de la baixa no el conec. Diuen que els vedells comprats a Mallorca els duen més problemes que els duits d'altres llocs, ja que els han de vacunar o no sé què. El fet és que el preu està enfonsat.
Hi ha molta gent que faci vedells?
Que tinguin vaques per fer vedells ja no hi ha gaire gent a Mallorca, potser una vintena d'explotacions. Pocs animals. La nostra producció és molt baixa.
Idò, d'on duen els vedells?
Els engreixadors es nodreixen molt de vedells de la Península, sobretot importats des de l'Europa de l'Est i surats a Catalunya. Allà hi ha grans engreixadors especialitzats. Els vedells de les vaqueries de llet també van als engreixadors, però són frisons i tenen més poca demanda. El preu ha baixat molt i desanima la producció càrnia local.
Quina alimentació els donau?
Els alimentam amb bala de garba d'avena, palla i pastura. També feim campanya d'alfals des de l'abril fins a l'octubre. Ara és quan les vaques més pasturen. Tenim subvencionat l'alfals sec de Plandisa i això ens ajuda a millorar l'alimentació del bestiar.
Es fa molt d'alfals a la vostra zona?
Gràcies a Plandisa, l'empresa que es dedica a assecar l'alfals i vendre'l als ramaders, entre Son Ferriol i Sant Jordi s'han recuperat moltes finques per sembrar-hi alfals. Nosaltres també en feim. Hi ha uns quants de professionals que hi viuen. Ells fan gairebé tota la feina. El propietari sols s'ha de cuidar de regar l'alfals. La planta dessecadora d'alfals paga directament al que fa la feina.
Us heu plantejat vendre directament la carn?
La veritat és que vendre la pròpia producció és complicat. La carn és un producte que exigeix uns processos de comercialització que no es poden improvisar. Ara per ara, no m'ho planteig, perquè no ho podria fer. Per comercialitzar, s'han d'escometre inversions que no tothom està en condicions de fer i manco en el temps que ens ha tocat viure.
Teniu aigua a bastament?
Regam amb aigües depurades. L'aigua és bona i suficient, des de fa uns anys ve molt neta. El manteniment el fa la comunitat de regants. Aquest és un fet molt positiu per a tota la zona.
Hi ha problemes amb l'embassament d'aigua?
Sí, per allà on jo estic no n'hi ha gaires, però a altres llocs sí que n'hi ha. Per evitar les inundacions, han posat bombes per treure l'aigua. El nivell està molt amunt. Hi ha basses d'aigua estancada que s'han de tractar amb urgència. Hi ha moltíssims de moscards, que formen una plaga que no et deixa viure. Fins que no s'hagin pres mesures adequades no s'esvairà aquesta invasió.
Queden molts d'animals per Son Ferriol i Sant Jordi?
Els animals han fugit molt de per aquí. Abans hi havia una vaqueria a cada hort, ara en tota la zona potser hi ha mitja dotzena d'explotacions que tinguin vaques o bous. Hi ha unes quantes ovelles i porcs, i això és tot. L'únic que ha anat a més ha estat la sembra d'alfals.
Per què no feis ramaderia ecològica?
M'agradaria fer agricultura ecològica, ho he intentat, però no en puc fer. En aquest tipus de producció per ara no s'admeten les aigües depurades. Pens que aquest criteri és en revisió i quan s'admeti l'ús de l'aigua depurada m'hi inscriuré, ja que he estat un dels pioners d'aquest sistema.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
molt interessant