Fa molts d'anys que conec Carles Feliu i la seva família i, per això, m'és agradable retrobar-lo, voltats de les vinyes de Son Dagueta.
Com entrares en aquest món de l'agricultura?
Era un estudiant magre. Els caps de setmana anàvem a Porreres, on teníem vaques. Ajudava el pagès en la seva feina. Anava a segar alfals, a canviar els tubs de regar... Tot va venir d'aquí. Vaig aprendre a estimar-ho tot. El retorn a la ciutat, amb l'autocar del diumenge, se'm feia feixuc.
I estudiares allò que t'agradava?
Vaig fer formació professional agrària a Girona. Llavors, vaig agafar coratge i vaig anar a Lleida a estudiar enginyeria tècnica agrícola. Em va sortir l'oportunitat d'anar a una universitat dels EUA a fer un màster i vaig partir cap allà, a la universitat de Gainesville. Hi vaig estar dos anys.
En tornar a Mallorca, què feres?
Quan vaig tornar, volia fer un hivernacle i un orquidiari. Va ser aleshores quan vaig conèixer Bionòrica i el seu projecte de plantes aromàtiques. Em varen contractar i hi vaig estar 10 anys.
Després va venir un altre canvi?
Sí. Teníem la finca de Son Dagueta a Porreres i vaig tenir l'oportunitat de replantejar la meva activitat. La finca era insostenible per ella mateixa. Mon pare la mantenia amb els doblers que guanyava a una altra banda, però nosaltres no ho podíem fer. Vàrem decidir fer un agroturisme amb 8 habitacions.
Triàreu un model diferenciat d'agroturisme?
Vaig estudiar què hi havia a Mallorca i no hi havia una definició clara d'agroturisme. Hi havia hotels dins explotacions agràries, però no eren manejats per les mateixes persones. Per això l'anomenàrem ecoagroturisme i entràrem dins el tema ecològic. El nostre lema és: biodiversitat, sostenibilitat i autenticitat.
Com és Son Dagueta?
Duim unes 30 hectàrees de superfície agrària. Està a un turó ben orientat. Tenim 11 hectàrees sembrades de vinya. Sobretot tenim cabernet, sirah, callet i merlot. També hi ha garrovers, ametlers, fruiters, ullastres...
Com començares en la vinya?
El 2002 sembràrem les 5 primeres hectàrees. Després vaig sembrar 2 quarterades i mitja de cabernet. L'any següent vaig sembrar sirah. I el tercer any dues hectàrees de callet.
Com comercialitzau el vostre vi?
A partir de l'any 2003 vaig fer la primera experimentació. Després vaig fer el celler i ens vàrem inscriure en el vi de la terra de les Illes Balears. El 2004 vaig començar amb "La teva criança". Amb aquest sistema les persones interessades dirigeixen la vinificació del seu propi vi. Poden participar a qualsevol activitat del celler i es genera un vincle. En el celler es deixen assessorar. Fan el seu vi. Surten uns 225 litres per bóta que donen unes 280 botelles.
Té avantatges aquest sistema?
Cobres per endavant. El vi el cobres a principi de temporada. Primer has de vendre i després produir. La gent participa en el projecte i en l'únic que pensa és en fer-ho millor. Els faig el raïm de la màxima qualitat i m'ajuden a fer un vi boníssim. El donen a tastar a altra gent i fan que vengui a fer aquí el seu vi. Ara quasi tot ja el tenc venut. Quasi no tenc raïm per jo. Al client li surt a 6 o 7 euros la botella. Has de ser molt honest. Vull que la gent se'n dugui un vi que el satisfaci.
Quines altres activitats feis?
A part d'això feim gestió d'altres vinyes. Tenc treballadors, immigrants i mallorquins, contractats. Feim oliveres, viticultura i altres feines del camp. Volia muntar una tafona per atendre els clients, però no tenc temps de fer-ho tot.
Quin és el futur de la pagesia?
Estic convençut que hem de tornar a les coses naturals. M'interessen molt els temes de salut i benestar espiritual. Avui moltes coses són artificials. Per això val la pena fer un vi ecològic i un oli ecològic. La gent ho acabarà valorant a això.
T'interessa l'agricultura biodinàmica?
És l'evolució natural de l'agricultura ecològica. La biodinàmica és un pas interessant. De fet jo ja ho faig així. Tenc vaques i cavalls iu la lluna per a mi és molt important. Hi tenc fe i hi crec.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.