TW
0

Els transgènics tornen a ser a l'epicentre de la polèmica. Però ja no es tracta de vedures, ni de llegums, sinó del primer animal modificat genèticament per al consum humà: un salmó. L'empresa nord-americana Aqua Bounty ha dissenyat un tipus de salmó que creix el doble de ràpid i el doble de mida que un espècimen normal. Amb el nom comercial d'AquAdvantage Salmon, aquests peixos arriben a pesar 6 quilos en 18 de mesos, mentre que en condicions normals només en pesarien devers 3.

La companyia, amb seu a Massachusetts i dedicada a la biotecnologia de productes marins, assegura que el peix, que ja perfilaren l'any 1995, presenta les mateixes característiques que un salmó convencional de l'Atlàntic i que el seu "supercreixement" no presenta cap amenaça per al consum humà ni per al medi ambient. Afirmen que el peix té el mateix gust, olor i textura que el salmó convencional, i que les bases genètiques no varien. Només hi han introduït un gen importat d'una espècie del Pacífic que estimula l'hormona del creixement.

El president d'Aqua Bounty assenyala que el seu producte és "essencial" per mantenir les necessitats proteíniques de la població en desenvolupament en els "propers 20 o 30 anys" i defensa que la "dieta saludable dels nord-americans" depèn en bona part de la seva possible comercialització. Però aquest és el bessó de la qüestió, de la polèmica i dels dubtes.

Els membres del comitè de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) encara no han donat el vistiplau a la venda del producte. Dilluns, la comissió es reuní durant més d'11 hores per intentar determinar si el salmó era realment segur per al consum, sense extreure'n cap veredicte favorable. Els científics, tot i considerar que el producte és segur, no veuen clar les conseqüències que pot tenir per a la salut pública. No hi ha prou informació per aclarir els dubtes sobre al·lèrgies i altres riscos potencials. "Hi ha interrogants que les dades actuals no aclareixen", indicà després de la maratoniana reunió James McKean, veterinari, professor de la Universitat de Iowa i membre destacat de l'FDA. Ara bé, altres membres del comitè eren d'un altre parer. "No estaria preocupat a l'hora de menjar aquesta classe de peix", afirmà per part seva Gary Thorgaard, investigador de peixos de la Universitat de Washington. Tot i així, l'opinió general de la comissió és que el salmó podria estar més ben dissenyat.

Sigui com sigui, cal destacar que cap dels productes presentats fins ara per Aqua Bounty no ha estat acceptat per les autoritats, cosa que ha suposat a la companyia una pèrdua neta de prop de 5 milions de dòlars. Acceptar el samó transgènic podria significar patetar l'aplicació genètica, que podria aplicar-se a la tilàpia del Nil i a la truita. Si és aprovada, el salmó modificat podria comercialitzar-se a gran escala en dos anys.

En peu de guerra
Els ciutadans ja estan en peu de guerra. Durant la reunió de l'FDA, més d'una dotzena d'associacions de consumidors, ambientalistes i ecologistes mostraren rebuig a la possible acceptació del primer animal modificat genèticament. Les entitats presentaren milers de firmes contra el projecte, argumentant que els riscos al·lèrgics no estan prou valorats, com tampoc el risc biològic per a altres espècies de peixos. "Aquest tipus de productes no són els que volen els consumidors", afirmà l'activista contra la vivisecció Nina Mark.

El consumidors reclamen, a més, un etiquetatge especial en cas que es posi a la venda. D'acord amb les directrius federals, el salmó no hauria de dur cap etiqueta identificativa. Davant això, Michael Hansen, científic de l'organització Consumer Unions apel·là al "dret de saber" de la població pel que fa als riscos d'un aliment transgènic.

El debat precisament és si l'enginyeria genètica marca una diferència en els productes. Com ja passà amb el blat de moro, les companyies diuen que no, però consumidors i científics no ho veuen així. Etiquetar els productes esdevindria, en aquest cas, una mesura de salut bàsica però poc rendible per a les empreses que veuen que el recel respecte dels transgènics pot afectar el mercat. En el fons, però, l'acceptació del salmó modificat aniria més enllà. Obriria la porta a altres animals transgènics en els quals es treballa, com els porcs i les vaques, i diluiria la frontera entre risc i consum.