TW
0

Pere Campins du una explotació agrària a la serra de Tramuntana, a Mancor, basada en el treball familiar i en la diversitat de cultius.

Quines produccions tocau?
Ho feim quasi tot: bestiar, fruiters, hortalissa, fruits secs i olivar. Duim la Font Garrover, les Cases Noves, Can Xalet i Son Coll. Són unes 220 quarterades.

Val la pena tota aquesta feinada?
Per la feina que du no dóna el rendiment que hauria de donar. Ara bé, si t'agrada, no ho canviaries per una altra cosa. Aquest és el meu cas. Just faig feina dins ca meva i sempre anam un mes endarrerits. Eventualment he de cercar reforços.
Quin bestiar teniu?
Tenim ovelles i porcs. Tenim porc negre mallorquí, que si tens possibilitats a la finca el pots defensar un poc i si poguessis fer sobrassada o carn encara més. Tot i això, el porcell negre te'l paguen com l'altre. N'hi ha poca demanda i l'hem de comercialitzar com un porc normal. Primer feia porcells per a un engreixador, però havien de fer de 18 a 20 quilograms i els pagaven a 36 euros. No compensava.

Estau satisfet del porc negre?
Amb la meitat de menjar va més bo que el blanc. A l'estiu aprofita fruita del terra, destriaments... Sempre hi ha una menja a la qual pot anar. Per al consumidor, és més gustós i més fi de textura.

Teniu moltes ovelles?
En tenim unes 235 i el preu també és molt baix. Les darreres ens les han pagades a 32 euros. Venem un me tendral amb canals de 9 a 10 quilograms. La principal funció que fan és fer neta la finca. Són molts de jornals manco d'haver d'eixermar. La mantenen neta si a la primavera, que és quan esclaten els verducs, hi estàs al damunt.

I l'olivar us va bé?
L'olivera és costosa, com tota la feina a la muntanya. Cada tres o quatre anys has de fer una passada per eixermar. Exsecallam cada 4 anys i cada dos anys feim les tanyades. La feina és més bona de fer quan tens la finca neta.

Quan colliu les olives i com?
La collim mig verda i mig madura, quan està bregada i l'arbre ja té un 50% d'oliva morada i l'altre 50% de mig verda i mig morada. Collim l'oliva a mà o amb pintes pneumàtiques, segons el lloc.

És complicat fer oli d'oliveres centenàries?
Si l'oliva és de qualitat, no hi ha problemes d'acidesa. El problema és en el tast sensorial de la denominació d'origen. Surt un oli molt pla, molt suau i poc afruitat. Agrada o no agrada, és l'oli tradicional de Mallorca, i pot ser que els tastadors no estiguin acostumats a aquest producte fet amb oliva mallorquina. A mi m'agrada el gustet d'oliva i si és d'oliva madura encara millor. L'oliva mallorquina pot anar amb qualsevol altra oliva o fins i tot superar-la.

Feis oliva de taula?
En feim un poc d'oliva verda i un poc de pansida per vendre nosaltres. És la que ens dóna més compte.

Estau contents de la denominació d'origen?

La denominació d'origen és important, però exigeix molta paperassa. L'oli embotellat ara surt menys que abans. L'intermediari hi vol guanyar molt i el preu es dispara injustament.

També feis fruita i hortalisses?
Feim poma, melicotó i un poc de taronja. La comercialitzam tota nosaltres. Feim tomàtiga, pebre i mongeta per vendre al mercat. Cada diumenge anam a Santa Maria. La resta d'hortalissa la feim per al nostre consum.

Com veis el futur dels fruits secs?
L'any passat la campanya va ser catastròfica. No vaig collir les nostres ametles, sols les d'una altra finca que duim perquè no quedassin a l'arbre. De garrova en vaig collir una mica i la resta la vaig deixar per al bestiar. La garrova és més bona de collir. Mentre l'ametla americana arribi a preu tirat, no hi ha res a fer.

Com es manté l'agricultura de muntanya?
Hi ha moltes finques abandonades. Hi ha cases arreglades, amb un bon jardí, però sense producció. De finques grans, n'hi ha poques de ben duites. Les petites s'han mantingut fins ara, els ametlers es deixen. Cal tenir iniciativa i vendre tu mateix les coses. Així et pots defensar. Tot el que ha de passar per una altra mà no deixa cap guany al pagès.