Antoni Picornell. | Mateu Morro

TW
0

Son Valls d'en Sion és un finca de producció fruitera, no lluny de Porreres, gestionada per la família d'Antoni Picornell.

Quina és la vostra activitat professional?
Som mestre i treball com a educador al Pinaret. Em dedic al camp els horabaixes i els moments que tenc lliures. Però les feines del camp les conec de tota la vida. Mon pare era pagès i jo hi anava a fer les feines, però no hi anava per gust: havíem d'ajudar ca nostra. Ara sí que hi pas gust.

Quan vàreu passar a cultivar fruiters?
Ens va tocar aquesta finca, Son Valls d'en Sion. Hi havia sols 50 tarongers i 170 albercoquers de galta. Mon pare em va animar i vàrem començar a sembrar arbres per tota la finca. Ara, si m'ho prenguessin, em llevarien un tros de mi mateix.

Quina casta de fruiters hi teniu?

En tenim de tota casta: 50 tarongers, 50 albercoquers, 140 pomeres, 100 pereres, 120 pruneres, 20 melicotoners, 4 cirerers, 2 codonyers, 12 figueres, 12 noguers, 6 nesprers, 4 garrovers, 7 o 8 ametlers i 1 magraner. També feim un poc d'hort per vendre l'hortalissa i per nosaltres.

Com comercialitzau la fruita?
Anam a vendre cada dissabte a la plaça de Santanyí. Ho he mamat tota la vida. Hi vaig d'ençà que tenia 10 anys. Gràcies que venc jo mateix la fruita, la puc defensar. L'any passat, que no hi va haver mosca, l'albercoc sobrant me'l pagaren entre 0,50 i 0,70 cèntims. A la plaça el venia d'1,50 a 1,80 cèntims.

La gent coneix la fruita mallorquina?
La gent del pobles i els estrangers residents sí que la coneixen. Sobretot les pomes i les peres. Les taronges també. En tenim de dolces i bones per fer suc. A cada mercat faig net del que m'hi enduc.

Teniu producte per vendre tot l'any?

Sí, quan no hi ha una cosa hi ha l'altra. Tenc albercocs i prunes durant mesos. Els guard a una cambra i així tenc prunes bones fins al març. Les peres també les defens. Has de mirar de vendre tot el que puguis tu mateix. Si ho dus al Mercapalma, no en treus res de res.

Teniu problemes de plagues?
La tuta ens va fer mal a les tomàtigues. Ara la començam a superar una mica. Posam trampes i feim el que sabem. Jo ho faig tot tan ecològic com puc i intent esquitar el mínim. Més que res faig els tractaments necessaris per prevenir l'expansió dels problemes. Si no fa falta, no importa tirar res. És una cosa que la vas aprenent. Tenc cirerers i albercoquers de més de 100 anys i la cuca els fa molt de mal. A posta els he de tenir molt d'esment.

Quines plagues afecten més els fruiters?
La carpocarpa és un corc delicat. La monília també fa mal als arbres, ja que mata les branques afectades. L'has d'aturar. Has de tirar un fungicida bo. A més, la mosca de la fruita és molt perjudicial. Canvia i ara ja pica la poma golden, que fins ara no havia tocat quasi gens. Les plagues, si són petites, causen pocs impactes. No les has de deixar prendre força. Tenc uns perots mallorquins molt bons i vaig veure que estaven morts. Una papallona els picà. Si la plaga pren força, et pot deixar sense peres. La fruita no la pots vendre si està picada perquè es compra per la vista.

Creis que el tema dels productes fitosanitaris està ben regulat?

La prohibició d'ús de certs productes pot arribar a ser un problema i el seu abús tampoc no és una bona cosa. Per controlar els insectes perjudicials no ho pots matar tot, fins i tot els insectes beneficiosos per les plantacions.

A més de la fruita feis altres productes?

Feim verdura i hem començat a fer un oli molt bo. Tenim unes 200 oliveres de les varietats picual, arbequina i altres. Així mateix, venem oliva verda i feim olives pansides. Les cull a l'arbre. Si les culls madures, l'oli és molt bo. El nostre oli fa 0,2 graus d'acidesa.

Us duen molta feina els arbres?
Els arbres duen molta feina. Cada any els passam a tots. Els has de podar quant toca. Ens vàrem posar a podar el gener i encara no hem acabat les feines. S'ha de fer un aclarit cada any a les pomes i les peres. Ara ve el temps d'aquesta feina. Si no es fa quan toca, l'arbre es vincla i sofreix. Has d'anar molt alerta i no deixar d'estar-hi damunt.