TW
1

Joan Pons i Bartomeu Tortella són socis de l’Oliera de Son Catiu, l’empresa que ha posat en marxa aquesta nova tafona a Inca.

Què és l’Oliera de Son Catiu?

La nostra societat està integrada per onze socis. Tots tenim oliveres en major o en menor grau i la nostra finalitat és la de fabricar i la d’embotellar oli de bona qualitat. Però no només això: volem oferir un servei complet als olivicultors que inclogui des de l’assessorament a feines directes dins l’olivar. Farem xerrades de formació dirigides a millorar la qualitat de l’oli perquè volem fer un oli ben fet.

Com va néixer el vostre projecte?

Vàrem començar a final del 2005 quan anàrem a Lleida i Tarragona a veure tafones. Després, ja engrescats, contactàrem amb les diferents administracions i en començàrem els tràmits. Cercàrem més socis i el juny del 2006 ja havíem presentat tots els papers que ens demanaven. A la fi, el setembre del 2007 tinguérem tots els permisos. I en 7 o 8 mesos hem acabat l’obra, que ha implicat una inversió de 2,5 milions d’euros. Ara ja podem fer oli.

Heu sembrat oliveres?

Sí, la finca de Son Catiu té 20 quarterades i hi hem sembrat 1.206 oliveres arbequines. A un altre redol que encara no hem sembrat res volem plantar-hi oliveres de les altres varietats.

Com és la tafona?

Tenim un pati d’entrada, dues netejadores d’oliva, dos molins, batedores i dues centrifugadores. Podem molturar uns 4.500 quilograms d’oliva per hora. A més, podem fer 5 partides d’oliva diferent alhora i cadascú s’endurà el seu oli sense barrejar. Així podem treballar amb olives de diferents productors sense cap problema. La partida mínima són 400 kg d’oliva, amb un cost de 72 euros la trullada. Si ens duen més de 3.000 kg, el cost és de 0,12 euros per quilogram.

Quin procés fa l’oliva?

L’oliva es fa neta de fulla a través de vent i vibradors. Després es passa a dues tremuges d’emmagatzematge i es torna a rentar amb aigua. Llavors passa als molins, a les batedores i al centrifugat horitzontal i vertical. L’oli d’aquí ja surt net i va als dipòsits d’emmagatzematge i a la distribució. En total les instal·lacions ocupen 1.400 m2, incloent oficines i sala de degustació. La capacitat d’emmagatzematge és de 210 tones d’oli.

Què feis amb els residus?

A la pasta de la molinada se li extreu el pinyol i l’empram nosaltres mateixos com a combustible per a les calderes. L’altre material orgànic sobrant s’utilitza com a adob amb convenis amb agricultors de la zona. A més, tenim dues depuradores per tractar l’aigua. Es pot dir que és un sistema tancat en el qual no es desaprofita res.

Com serà l’oli d’enguany?

Enguany no hi ha tanta oliva com l’any passat, però així mateix hi ha qualque dia que hem fet 30 tones d’oliva. L’oli serà bo perquè és tractat així com toca. Per donar una bona qualitat totes les olives que entren un dia al mateix vespre ja estan fetes. Les olives estan aquí 12 o 13 hores com a màxim.

Comprau oli als productors?

Compram oli si l’oliva és arbequina, picual o mallorquina, que són les varietats acceptades dins la denominació d’origen. Pensam embotellar oli amb la nostra pròpia marca.

Com veis el mercat de l’oli?

De moment el mercat no està col·lapsat. A molts de llocs de la Península es fan importants plantacions. Hi ha llocs del món que consumeixen molt d’oli i de cada dia més. Com és lògic s’haurà de fer feina per fer arribar el nostre oli a tots els mercats. El problema és que els costos no ens mengin. Però la nostra tafona no farà mal a les altres. Totes les tafones juntes poden donar un servei més bo i treure un oli de més qualitat.

Heu d’afegir res més?

Volem donar les gràcies a totes les institucions: Conselleria d’Agricultura, Ajuntament d’Inca i Consell Insular, entre altres. L’ajuda de la Conselleria d’Agricultura ha estat important i fàcil de tramitar. També és ver que el projecte estava molt clar. Tothom s’hi ha implicat i ho agraïm de bon de veres.