Els aliments pugen vuit dècimes l'IPC l'octubre, però la taxa interanual es redueix al 3,5%

El final de les rebaixes causa increments anuals

TW
0

La pujada dels aliments frescs impulsà un augment de vuit dècimes de l'IPC l'octubre respecte al setembre, però la taxa interanual se situà en el 3,5%, dues dècimes per sota de la del mes anterior. El final de les rebaixes provocà un increment d'una dècima de la inflació subjacent (sense aliments frescs ni energia) fins al 2,6% anual. La dada publicada ahir per l'Institut Nacional d'Estadística redueix el diferencial d'inflació amb la mitjana de la zona euro a un punt. En aquesta baixada del diferencial basa el Govern el seu optimisme a l'hora d'analitzar l'IPC, encara que el secretari d'Estat d'Economia, David Vegara, augurà que novembre i desembre pujarà, encara que el 2006 es moderarà.

La inflació acumulada de gener a octubre ascendeix al 3,4%, molt lluny de l'objectiu d'estabilitat del BCE (2%) que el Govern assumí. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) se situà també al 3,5%, tres dècimes menys que el setembre.

La rúbrica que més contribuí a la pujada mensual de la inflació fou vestit i calçat, amb un 8,9%, pel final de les rebaixes i l'inici de la nova temporada; seguida de l'habitatge, l'increment mensual del 0,6% del qual s'explica per la pujada del gas i els serveis de recollida d'escombraries i clavegueram.

Aliments i begudes no alcohòliques, amb una alça del 0,2% també contribuïren a l'augment de l'IPC mensual. Destaquen les pujades de l'oli i la carn d'oví (2,8% i 4%, respectivament), que es compensaren, en part, amb la caiguda de les carns d'aus i porcí (2,3% i 1,3%). L'ensenyament, amb una taxa de variació mensual del 2,4% derivada de la pujada de preus de l'ensenyament universitari pròpia del començament del curs acadèmic, tingué també un impacte important a l'índex general.