Sant Antoni 2011
El dimoni Gros de Manacor té el protagonisme absolut de la festa.

Part forana

Manacor fa ben seves les arrels de la pagesia

Les arrels pageses, el món rural i les feines del camp efectuades amb eines antigues varen ser ahir protagonistes un any més a Manacor de les tradicionals Beneïdes, en les quals centenars d'animals de tota mena, carretons i carrosses invocaren el sant i varen rebre la benedicció del rector, Andreu Genovard. Hi va haver una gran participació i sobretot més cavalls que mai, que hi oferiren un autèntic espectacle eqüestre. Una desfilada a la plaça de Ramon Llull i pels voltants fou seguida per milers de persones que aplaudiren els centenars de participants. No hi va faltar tampoc una gran varietat de dimonis i dimonions que en varen fer de les seves.

A. Bassa./ G.Mas18/01/11 0:00

El mossèn de l'esglèsia de Sant Miquel, Antoni Gómez, beneint ahir.

Part forana

Jornada festiva per als animals de Palma

Ocells rapinyaires, periquitos, cavalls, fures, conills, tortugues, cans i moixos foren beneïts ahir pel mossèn de l'església de Sant Miquel, Antoni Gómez. Palma celebrà les Beneïdes de Sant Antoni amb la consagració dels animals de Ciutat. Pel convent de Sant Antoniet, al carrer de Sant Miquel, hi desfilà a partir de les dotze del migdia tot tipus de bèsties que els propietaris acompanyaven per tal de garantir-los, com estableix la tradició, un any sense malalties. Un per un i la majoria portats en braços de l'amo i amb les millors gales, anaren passant per davant el rector per ser consagrats. La batlessa de Palma, Aina Calvo, l'exbatlessa Catalina Cirer i el regidor Eberhard Grosske varen ser algunes de les autoritats que no es volgueren perdre l'acte. La diada serví per reivindicar també els drets dels animals, com posaren de manifest el Grup animalista i Iniciativa-Verds, que aprofitaren per mostrar imatges de braus morts i reclamar que Palma sigui ciutat antitaurina, mentre demanaven: "Qui els beneeix a ells?". La Plataforma balear per a la defensa dels animals (Baldea) i el Centre Caní Internacional aprofitaren igualment la jornada per informar els ciutadans sobre l'estat real de moltes bestioles a les Illes.

Cristina Polls18/01/11 0:00

Part forana

Sant Antoni beneeix Muro

Un any més, la localitat de Muro es va convertir ahir en el centre de Mallorca durant la celebració de les tradicionals i multitudinàries Beneïdes de Sant Antoni. Encara que tot tipus d'animals passà davant la imatge del sant i del rector de la localitat, Pere Fiol, sense cap dubte els vertaders protagonistes, un any més, varen ser els cavalls.

Maria Nadal18/01/11 0:00

Els dimonis ballaren arreu de la vila i feren vibrar veïns i visitants al llarg del camí.

Part forana

Els artanencs criden “Visca Sant Antoni”

A primera hora del matí, ja se sentien l'olor i la festa de Sant Antoni. A partir de les vuit tocades, els carrers d'Artà s'omplien de veïns del municipi i de visitants per viure una de les jornades més entusiastes: la de la festa del patró dels animals. Camises blanques, mocadors vermells i botelles d'herbes dolces o de mistela foren els símbols d'identitat dels santantoniers que gaudiren d'un inici de jornada marcat per la boira que, lluny d'espantar ningú, cridà encara més la presència de tota una gernació. Enguany, el capellà Joan Servera hi agafà el relleu del finat mossèn Antoni Gili. Com assenyala la tradició, la festa es congregà davant la casa del Trull, aquesta vegada al domicili de l'obrer Miquel Cursach, al carrer de na Coixa, on s'inicià el primer ball dels dimonis. Abans, però, l'ambient s'havia escalfat amb l'arribada d'una gentada que omplí ben aviat la via pública. Començaven els càntics, els bots, les gloses, la música, els nervis i l'emoció. Tothom esperava els primers compassos de la tonada de Sant Antoni, a càrrec de la Banda de Música. Mestrestant, petits i grans ja n'assajaven la melodia fins que la canyaferla, el pal que duen els diables artenencs i que fan servir en la dansa, guaità per la porta de la casa del Trull. La multitud embogí per veure de prop els éssers infernals i el seu primer ball, acompanyats de l'orquestra municipal.

G.Mas./M.Poquet17/01/11 0:00

Una gentada s'arreplegà durant el ball davant l'ajuntament vell.

Part forana

Manacor esclafí amb la festa

El municipi de Manacor es va rendir un any més a la màgia de la festa de Sant Antoni, que cada any congrega una multitud. Ahir, durant tot el matí, ja es respirava l'ambient santantonier previ a la gran cita, prevista per a les 14.15 hores a Cas Baciner, on Sant Antoni, el Dimoni Gros, els dos dimonions i els sonadors es dirigeixen cap a l'ajuntament vell sense tocar amb el peu a terra. Després de la repicada de campanes que anuncien l'inici de la revetla més sonada de Manacor, les mamballetes, els crits i els cants en honor al sant varen rebre la comitiva santantoniera que donà el sus a una llarga jornada de balls, foguerons i gloses fins ben estrada la matinada. Però a l'ajuntament es va viure un dels moments més emotius de la festa, quan milers de persones esperaven l'arribada de la comitiva i van embogir amb el seu primer ball. El Dimoni Gros i la seva comitiva varen ser rebuts per milers de persones davant l'ajuntament, on també varen ocupar les butaques del batle i dels regidors a la sala de plens. A partir d'aquest moment, la gentada es va dispersar per menjar o per acompanyar els dimonis pels carrers de Manacor. Molts aprofitaren per visitar els foguerons abans de ser cremats.

G.Mas./M.Poquet17/01/11 0:00

Encara que la festa està dedicada a Sant Antoni, els veritables protagonistes són els dimonis.

Part forana

Sant Antoni pren Mallorca

Encara que la festa és dedicada a Sant Antoni, els dimonis varen tornar a erigir-se ahir en els protagonistes de la revetla poblera. No debades, la localitat en té ni més ni pus que tres colles: els de l'Obreria i de la Sala, els d'Albopàs i els del paralímpics del Grif. La bauxa va començar devers les dues i mitja del capvespre, moment en què els diables de l'Obreria i sant Antoni varen sortir de la rectoria per desplaçar-se cap a la plaça Major, on el batle els donà permís per cometre dimoniades. De fet, aquesta era una de les novetats d'enguany: un nou acte protocol·lari amb el qual el primer edil els concedeix "el domini festiu de la revetla".

Antoni Pol17/01/11 0:00

Part forana

Algaida honora el patró, Sant Honorat, amb els Cossiers

Les danses dels Cossiers d'Algaida honoraren un any més el patró del poble, sant Honorat. Després d'una revetla plena de foguerons, ahir es dugueren a terme els actes més oficials de la celebració, que varen tenir la presència del president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i el batle del municipi, Francesc Miralles.

G.Mas17/01/11 0:00