algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 16°
21°

El Decret de llengües entra avui a les aules per acabar amb la immersió

La cadena humana del passat mes d'abril a l'IES Marratxí en defensa de la llengua pròpia a l'escola. | Miquel A. Cañellas

El Decret de tractament integrat de llengües (TIL) entra avui a les aules balears per acabar amb la immersió lingüística. Fins ara, els centres que ho volien, podien adoptar la immersió com a mètode pedagògic i gràcies al Decret de mínims (1997) també es garantia que un 50% de l'ensenyament havia de ser en català.

Un dels cavalls de batalla durant la campanya electoral de José Ramón Bauzá per aconseguir la presidència del Govern de les Illes Balears va ser la promesa de què els pares podrien escolaritzar els nins en la llengua que ells volguessin i que el model que calia aplicar era el de l'escola trilingüe com ja succeïa al País Valencià i a Galícia.

Des d'avui 36.000 alumnes de 1r curs de segon cicle d'Infantil, 1r, 3è i 5è de Primària i 1r d'ESO hauran de cursar les assignatures segons la distribució lingüística que estableix el TIL. El decret estableix que a Infantil els pares seran els qui triaran la llengua d'ensenyament primerenc. A Primària, de les 25 hores setmanals, cinc hauran de ser com a mínim en català, cinc en castellà i cinc en anglès. Això significa, a la pràctica, que es deixa un marge limitat als centres per triar quines assignatures s'imparteixen en cada llengua.

A Secundària, s'obliga a fer com a mínim en cadascuna de les llengües oficials Matemàtiques, Ciències de la Natura o Ciències Socials.

La intenció del Govern és que el procés d'implantació acabi el curs 2017-18 i que pugui arribar als 160.000 alumnes matriculats als estudis d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i als Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI).

Una vaga a l'inici de curs
El malestar a la comunitat educativa és tan intensa que el curs comença avui, però ja el pròxim dilluns està convocada una vaga indefinida. Els professors se senten maltractats des de fa tres anys quan començaren les primeres retallades perquè l'increment d'hores lectives ha vingut acompanyat d'increments d'alumnes a les aules, de reducció de professorat i de sou i tot això acompanyat d'una forta gestió repressiva per part del Govern del PP. L'últim any el Decret de llengües ha acabat d'escalfar els ànims del sector que ha vist com Educació els vol imposar un nou model lingüístic sense cap mena de consens.

L'exsindicat de la popular Aina Aguiló, ANPE, anuncià ahir que “no havent pogut arribar a uns acords de mínims el comitè executiu d’ANPE ha decidit secundar la convocatòria de vaga indefinida i participar en les mobilitzacions en defensa de l'ensenyament públic i dels drets del professorat”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per S. G., fa mes de 10 anys

Dioclecià, no es pot parlar millor !!!
Quina vergonya de professors que veient aquest fracàs estrepitos volen continuar amb el mateix !
Vaya panda!

Valoració:12menosmas
Per Dioclecià,, fa mes de 10 anys

S'ho tenen ben merescut. Molts de mestres es pensen que són ells qui han de fer política "educativa" i política "lingüística", Però això no és així. Si es volen dedicar a fer polítiques, el que han de fer és presentar-se a unes eleccions (amb el PSIB, Més, ERC, PSM, PI o EU) i maldar de ser elegits. Llavors sí podran fer política. Però des del centres educatius, així com des de la UIB, no han de fer política. A més, ni uns ni els altres estan en condicions de donar lliçons al Govern de res, en vista del fracàs col·lectiu que per a les Illes suposa l'actual sistema d'ensenyament vigent a les Illes. Els mestres haurien de fer més feina, plorar menys i fer-ho molt millor. No són conscients que són uns privilegiats, tot i pensar-se que són intocables. Ca barret! Fins aquí podíem arribar...

Valoració:-13menosmas
Per Nofre, fa mes de 10 anys

El senyor Bauzà i el els seus seguidors son una panda de casposos,mediocres i incults que l'unic que volen es tornar resucitar en Franco,no saben que es la democràcia i el consens,es pensan que tenir la majoria
als otorga la raó i fer els que els passi pels nasos.
Si tenen vergonya d'utilitzar el català o mallorquí que
es el mateix,que s'envagin a unaltra lloc pero que respectin els ciutatans de les illes,que ens deixin viure
per favor.

Valoració:11menosmas
Per jordi, fa mes de 10 anys

Immersió és el que tenen a Catalunya. A balears teniem 50%. Però inclús això era massa per als nacionalistes espanyols.

Valoració:2menosmas
Per josep, fa mes de 10 anys

Avui no és un dia normal
Avui comença el curs més crispat
Avui comença un pols entre un Govern autoritari i els que defensam l'escola pública de qualitat i la dignitat dels professors i professores
Avui tots i totes de verd.

Valoració:8menosmas
Per preocupado, fa mes de 10 anys

No al adoctrinamiento.
No a la manipulación política de menores de edad.
No a las imposiciones.
No al ombliguismo nacionalista.

Sí a la libertad.
Sí al conocimiento.
Sí al diálogo.
Sí a la pluralidad.

Valoració:-11menosmas
Per Taula, fa mes de 10 anys

Malauradament no hi ha hagut mai immersió lingüística. En el millor dels casos, hi ha hagut un repartiment de les matèries en les dues llengües oficials. Aclariu-vos, per favor.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente