algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

40.000 persones desborden la plaça Major de Palma en la Diada per la Llengua

40.000 persones han omplert la plaça Major de Palma aquest diumenge, 5 de maig, en defensa de la nostra llengua convocats per l'Obra Cultural Balear i Joves de Mallorca per la Llengua.

Foto d'Isaac Buj - Europa Press

La jornada ha començat amb la Batucada Deixonats i els Castellers de Mallorca i la plaça Major de Palma ha anat omplint-se completament amb gent arribada d'arreu de Mallorca. Tot seguit s'ha rebut la Flama del Correllengua Interilles, que del primer al cinc de maig ha recorregut totes les Illes per primera vegada.

La convocatòria de l’OCB i Joves de Mallorca per la Llengua ha mobilitzat 40.000 persones que han manifestat el rebuig a les polítiques de regressió i atac contra la llengua catalana, impulsades pel Partit Popular i l’extrema dreta a les Balears.

El president de l’OCB, Antoni Llabrés, espera que la presidenta Prohens prengui nota del missatge que transmet aquesta mobilització massiva de la ciutadania i l’encoratja a rectificar la seva política lingüística de persecució i odi contra la llengua pròpia dels mallorquins.

Segons Llabrés, «castigar i perseguir la nostra llengua és el preu que paga el PP per mantenir-se en el poder, executant la política lingüística que li marca VOX». Llabrés ha assenyalat que ha arribat l’hora de llançar un missatge contundent a les nostres institucions i dir-los que aquest no és el camí. En declaracions del president de l’OCB: «Exigim als poders públics que compleixin la seva obligació estatutària de protegir i impulsar la llengua catalana. Exigim a les forces polítiques democràtiques que facin pinya davant d’aquesta minoria fanàtica que la voldria fer desaparèixer. Els exigim el retorn al consens estatutari en matèria lingüística i el cessament de les mesures involutives que ens ha deixat aquest lamentable inici de legislatura».

Durant la intervenció que ha tengut lloc a la Plaça Major de Palma, Llabrés ha manifestat que «tenim una llengua i la volem viva, als nostres carrers i places, a tots els àmbits de la vida pública, a les nostres escoles, als centres de salut i els nostres hospitals, a l’administració, a tot arreu».

Així mateix, el president de l’entitat ha recordat que ens trobam en un moment delicat, especialment pel que fa a l’ús de la llengua catalana entre els sectors més joves de la població i, precisament, se dona la paradoxa que aquells que l’ haurien de defensar i promoure, perquè hi estan obligats per mandat estatutari, són els que l’ataquen. Llabrés ha insistit que fer polítiques a favor de la llengua catalana no és opcional, és un mandat estatutari i per tant, demana als poders públics que facin allò que els pertoca.

Llabrés també ha agraït la resposta ciutadana que ha rebut aquesta Diada per la Llengua i el Correllengua, organitzat per Joves de Mallorca per la Llengua, amb una participació històrica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per dic, fa 10 dies
A veure,aquests que dubten tan de les xifres i que en dubten,quin mètode fan servir per calcular i contradir la xifra publicada.Si ens ho expliqueu poder ens convencereu de que estan equivocades.
Valoració:3menosmas
Per betzol, fa 11 dies
Josef Minguele, vosté si que nessecita una bona resonancia magnética. I no tans sols an es cap.
Valoració:-7menosmas
Per LoTortBallester, fa 12 dies
Tot aquell que renega a la nostra llengua, i que a més fa tot el possible per deixar-la al més baix nivell, i a més s'inventa llengües rares, aquest ni és mallorquí, ni estima Mallorca, encara que hi hagi nascut.
Per tant, el millor que podria fer és barca i bolic. O com deim els mallorquins de naixement o d'adopció "Barco de requilla".
Valoració:10menosmas
Per botarates, fa 12 dies
Presuntamente había algunos más de 7.000, pero 40.000 ni de locos.
Y ya que estamos, se hubiese podido decir 80.000 y los botarates de guardia, se lo creen.
Valoració:-19menosmas
Per Pep M., fa 12 dies
Les imatges mostren l'èxit de la diada de diumenge.
I els que hem corregut amb la Flama per la Llengua aquests dies, abans de la seva arribada a Palma, hem comprovat l'entusiasme que ha generat el Correllengua i la gentada que vol lluitar pel català a ca nostra.
Endavant les atxes!
Valoració:17menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 12 dies
@Qualsevol

No te equivoques.
No me necesitáis en absoluto para hacer el ridículo.
Valoració:-14menosmas
Per Mallorqui03, fa 12 dies
Segur que l'OCB en va contar 40.000.000 i no 40.000.
Valoració:-18menosmas
Per Qualsevol, fa 12 dies
Claro que sí, guapi, que en saps tant sempre, de comptar, retreure i ridiculitzar:
Naltros, valtros (pronunciats naltrus, valtrus) són les formes col•loquials eivissenques de dir nosaltres, vosaltres, equivalent al noltros, voltros del mallorquí (pronunciats noltrus, voltrus en menorquí i solleric, per exemple). Altres parlars diuen mosatros, vosatros. Tot això de manera simplificada. Aquesta és la riquesa de la nostra llengua, el català.
Gràcies, OCB i Joves de Mallorca per la Llengua per la Diada d’ahir!
Valoració:12menosmas
Per Que no diguin dois, fa 12 dies
Els que diuen que només eren set mil persones, no varen anar a la manifestació, ni tampoc la varen veure sense participar.
Tots els que hi érem sabem que erem molts més.
Avui parlava amb gent que també hi va anar i que no ens trobarem degut s la multitud.
Valoració:12menosmas
Per barrufet, fa 13 dies
-Desde Catalunya i com fill de pare mallorqui i mare catalana la més gran enhorabona i gratitut als manifestants en defensa de la nostra cultura i llengua ja que si un diá (Deu no ho vulgui) la dreta faixista la volgués eliminar sería com perdre la nostra ánima i no ho consentirem.
Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente