user Joan | Fa mes de 13 anys

Ben igualet que la CastellanoEspanya, igualet igualet

user català de mallorca col·lonitzat | Fa mes de 13 anys

És tan forta la submissió dels mallorquins als espanyols, que, encara que l'estat espanyol decidís amollar la mamella, seriem tan idiotes que ens hi negariem. Són molts d'anys de "síndrome d'Estocolm".

user Scotish | Fa mes de 13 anys

Evidentment que Anglaterra i Espanya són diferents. El que volia fer notar és que si comparem el nacionalisme Mallorquí amb l'escocès, també trobem diferencies. PER PARLAR SENSE EMBUTS: Com ens podem queixar de centralisme si la majoria dels Mallorquins vota PSOE o PP i a més ho fan convençuts de que així defensen els interessos de les illes.

user Xoni | Fa mes de 13 anys

Ja ho ben trob que són casos diferents...el Regne Unit ho accepta, però aquí tot d'una tendríem els tancs passejant per davant la Seu..."democràcia" espanyola...

user Rafa | Fa mes de 13 anys

Los que comparan los casos de Cataluña y Escocia, o son muy demagogos, o no se han leido un libro en su vida.

user Caubet | Fa mes de 13 anys

La situació D'Escòcia i Anglaterra es molt diferent a la Catalana i Espanyola. Els escocesos i anglesos varen firmar l'Act of Union, que al mateix text és calificat com a treaty (tractat). Així doncs l'Act of Union és un tractat polític i legislatiu signat per ambdós. Això vol dir que entre Escòcia i Anglaterra va existir una negociació on tots varen ser part activa. Tot i que es just assenyalar que els anglesos es varen aprofitar la seva posició de poder per pressionar als escocesos (que venien de passar uns anys molts difícils). Per a ambdós bàndols, l'Act of Union era més una qüestió econòmica i política que no de "sentiments" d'unificació territorial. Així ara poden renegociar el tractat i fer un referèndum, i els Anglesos no es poden oposar (però no pq siguin bons al·lots, sinó pq no poden). Escòcia no els hi pertany, i ells saben que mai ha estat seu, era una unió. A més tot això es va lligar amb les disputes dinàstiques. Per això Escòcia seguirà baix el "regnat" d'Isabel II, independentment de la relació política d'Escocia amb Anglaterra. El cas d'Espanya i Catalunya és ben diferent, es un cas d'imperialisme sobre un territori, subjugació de regnes, no hi ha negociació. Així doncs podem sentir una certa enveja, però no podem compara els casos.

user Scotish | Fa mes de 13 anys

FORA CONFUSIONS. No ens hem de que queixar que Espanya no imiti a Anglaterra. HEM DE SER NOLTROS ELS QUE IMITEM ESCÒCIA.

user Solleric | Fa mes de 13 anys

Andreu la cosa és molt senzilla, hi ha estats amb democràcia i estats amb pseudo-democràcies. El regne Unit és molt gelós de les seves possessions però encara ho és més de la seva democràcia, a Espanya com a molt podrien estar satisfets per la gran capacitat d'enviar a pastar fang les decisions del poble a base de "pronunciamientos" i "alzamientos" dels quals en tenim una història extremadament rica. Fer referemdum és el més normal del món dins una democràcia (al cap i a la fi d'això es tracta), aqui la nostra "democràcia" és simplement anar a votar a uns individuus perqué decideixin durant quatre anys el que ells vulguin sense cap mínim respecte cap a les seves pròpies promeses.

user andreu | Fa mes de 13 anys

Fins i tot l'Imperi Britànic, tan gelòs de les seves possessions, ens dóna lliçons de tolerància i respecte....esperem que en Rajoy també els tingui de model amb aquestes qüestions.

user ferran | Fa mes de 13 anys

La reaccio del nacionalisme espanyol en respecte a la legalitzacio per par del TC de Bildu ,ha sigut brutal...Ara quan reaccionin a l´autoritzacio del Govern Britanic de permetre un referendum sobre Escocia , els hi agafara un atac de patriotisme del perill que´"España se rompe" que pot afectar a la seva salut animica