Els sentiments de molts ciutadans cap als polítics varien entre el menyspreu i la indiferència. No se què és pitjor.
No m'estranya, atès que jo també tenc la sensació que no es preocupen gaire per assolir una societat millor. Tenen detectats els problemes reals de la gent, però no saben com afrontar-los, com aconseguir que aquesta punyetera crisi s'esvaeixi tan aviat com sigui possible. I en massa oportunitats sembla que polítics de dreta i esquerra estan més ocupats a mantenir la cadira o arribar a aconseguir-la que a solventar els patiments dels ciutadans. Competeixen pel vot, però per guanyar eleccions aposten per desacreditar el rival i no per presentar propostes serioses i realistes.
Ahir, una setmana més, gran part de la sessió parlamentària va estar centrada a esbrinar si José Ramón Bauzá pot exercir alhora la presidència del Govern i ser titular de la seva farmàcia. Estic ben segur que pels ciutadans de Balears hi ha qüestions molt més importants que la farmàcia del president, però... La batalla política està centrada en la farmàcia i les dificultats dels ciutadans semblen avui relegades a un paper secundari.
La dreta popular es refugia en l'informe dels serveis jurídics de Funció Pública per dir que Bauzá és compatible. I l'esquerra té clar que el president va mentir a l'inici de legislatura en declarar les seves activitats i que ostentar una farmàcia és una activitat comercial incompatible amb l'exercici de la màxima responsabilitat al Govern. Ah, i recorden una vegada i una altra que existeix un precedent judicial, que va ser clar en assegurar que Aina Salom no podia ser al mateix temps consellera de Salut i titular d'una farmàcia.
Contribueix al descrèdit de la política que els populars defensaven el 2007 la incompatibilitat de Salom i ara diuen que Bauzá sí que pot ser president i titular d'una apotecaria. L'oposició, en canvi, abans deia que sí, que no hi havia problema, i ara recorda que hi ha una sentència que va dir que no.
La diputada econacionalista Fina Santiago exhibí ahir a la tribuna una fotocòpia ampliada d'una factura de la farmàcia de Bauzá, en la qual figura ben clar el nom del president amb el seu corresponent NIF. Es tractava, senzillament, de demostrar que Bauzá exerceix una activitat comercial i que la farmàcia no pot ser considerada, com fa el president, com a part del seu patrimoni.
Un altre costum ben arrelat entre els polítics és no contestar les preguntes de l'oponent. Bauzá, per exemple, no respongué ahir a Francina Armengol quan l'interpel·là sobre la política econòmica del Govern. Explicà que la situació actual és fruit de l'herència rebuda, de la pèssima gestió de l'oposició quan governava. Una altra tècnica que fa que els debats siguin estèrils és la tendència a ficar el dit dins l'ull al rival, tant si ve al cas com si no. Ho va fer ahir la portaveu popular, Mabel Cabrer, qui explicà que l'expedient que afecta una adjudicació feta per l'Ajuntament de Palma durant la legislatura passada a l'empresa propietat del company de Francina Armengol s'ha extraviat. La diputada socialista Pilar Costa, com no podia ser d'una altra manera, va sortir en defensa de la companya i cap de files i, a més de recordar que aquesta qüestió havia estat arxivada judicialment, va esmentar l'empresa Over Marketing, una vetlada referència al cas Gürtel i a les possibles ramificacions i implicacions de polítics de les Illes Balears. En aquell moment, els diputats estaven avalotats, però quan sentiren la paraula Over Marketing s'instal·là en el ple un silenci quasi sepulcral. Hi ha por.
Els nostres polítics continuen allunyant-se de la realitat quotidiana del carrer, preocupats per una qüestió que afecta directament el futur polític de Bauzá, però que a la inmensa majoria dels ciutadans no els fa perdre ni un instant. De solucions als problemes quotidians, res de res. Ni una paraula. No és estrany que s'incrementi l'abstenció. Encara augmenta poc.
Manejar el tempus
Tant Francina Armengol com Gabriel Barceló estan ben segurs que els jutges seran els que, finalment, decidiran si José Ramón Bauzá pot compatibilitzar la presidència del Govern amb la titularitat de la farmàcia. I estan segurs que Bauzá serà inhabilitat. Pretenen controlar el tempus, malgrat que en el món judicial és ben complicat. De moment, emperò, hi ha diferents parers sobre quin seria el millor moment perquè el president fos inhabilitat. Uns defensen que Bauzá ha d'arribar a les eleccions, ja que seria un candidat dèbil i amb poques opcions. Altres, en canvi, mantenen que la situació ideal seria que Bauzá fos inhabilitat poques setmanes abans dels comicis.
El Decret Llei de comerç
El Butlletí Oficial de les Illes Balears publicà ahir el Decret Llei 11/2012, que modifica la Llei d'ordenació de l'activitat comercial. Des del sector no es coneixia amb exactitud el text que, finalment, no ha acontentat ningú. Tant els petits comerciants com les grans superfícies tenen algun motiu per estar disgustats. I és que, una vegada més, ha quedat demostrat que quan s'intenta acontentar tothom... Per cert, ahir encara hi havia reunions per saber com quedarà, finalment, l'impost que gravarà l'any que ve els grans establiments comercials.•
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.