TW
0

Conec molta gent que es queixa de no tenir gaire memòria. Evidentement que és trist no recordar prou bé les coses, però en aquest cas és certament imposible retenir els centenars d'alumnes que al llarg de més de quaranta anys han passat per la teva aula, i més encara si no ets una persona d'arxiu que en guardis catàlegs, llistats, revistes del col·legi i altra documentació. Confesso que tinc molt poca cosa de les anomenades i he fet un esforç per recodar-ne algunes que poden ser significatives, o almanco per mi.

El febrer del 99, em vaig jubilar i vaig deixar l'ensenyança al col.legi on feia quaranta-dos anys que estava. Avui, se m'ha acudit pensar-ne algunes vivències per contribuir a la celebració que l'Asociació d'antics alumnes vol commemorar el 7 de maig: els 450 anys de la fundació del col·legi.

De seguida, em ve a la memòria l'entranyable jesuïta Sebastià Prades, prefecte de Primària, recordat i molt estimat pel professorat i per centenars d'alumnes i famílies. Era el jesuïta "que més sabia de Monti-sion", en paraules del P. Escrivà sent rector del centre. També en recordo el P. Federico Serra i el P. Pallàs, rector de Monti-sion quan em vaig incoporar al Claustre de Professors, el curs 1957-58.

Per les festes de Nadal, era costum anar a donar els molts d'anys al P. Rector. Aquell primer any, ens regalà el llibre El Colegio de Nuestra Señora de Montesión en Palma de Mallorca, del P. Pedro Blanco Trias (Impremta Mossèn Alcover, 1948). El guardo amb molta estima.

Un altre nom que guardo a la memòria és el del P. Narcís Anglada, el rector que inaugura el col·legi de Monti-sion a Son Moix, l'any 1968, el primer col·legi que sortí del centre de Ciutat per establir-se als afores. Llavors, el seguiran altres centres, com són La Salle i Madre Alberta.

Anomenar la llista de jesuïtes que durant aquests anys de professor vaig conèixer es faria interminable. En menciono els tres darrers: P. Pep Casasnovas, Bernadí Seguí i P. Peter Llobell, actual director general del centre, que recentment ha rebut la distinció d'Excel·lència en la Gestió 2010 per part del Govern de les Illes Balears. Igual que la llista de professors: Joan Planas, Bartomeu Miralles, Miquel Amengual, Dionís Rubí, Miquel Ferrer, Tomeu Payeras, Xim Maroto, Jordi Planas...

Cal pensar que les anècdotes tenen totes les seves arrels, unes més o menys divertides. El que sí que és molt agradable i t'omple de satisfacció és trobar de vegades exalumnes que et reconeixen i t'encoratjen a continuar sent major, "posant vida als anys i no anys a la vida". Són d'agrair aquestes topades inesperades que et donen un aire fresc i un agraïment a la feina desenvolupada al llarg dels anys, no sempre encertada, ja que cal reconèixer que alguna vegada he tingut algun error.

La iniciativa de celebrar aquesta commemoració, el 7 de maig, serà un retrobar-nos i viure des de molt lluny els 450 anys de la fundació del nostre col·legi. Serà mitjançant una sèrie d'actes programats i, per damunt de tot, asaborint la Historia de Montesión, documentada i editada per l'Associació d'antics alumnes.

Us convido a participar en la celebració eucarística, presidida per l'arquebisbe, Lluís Ladari (promoció de 1960); a la conferència de Manuel Revuelta, de la Universitat de Comillas; i, finalment, a la projecció d'una pel·lícula documental dirigida per Lluís Casasayas, de la promoció del 79.