TW
0

El test destinat a indagar sobre la qualitat cívica de casdacun de nosaltres podria confeccionar-se a partir de la consideració que ens mereix el territori: "recurs, cultura, història, memòria col·lectiva, referent identitari, bé públic, espai de solidaritat i llegat". Aquest catàleg de graus de pertinença el dec a Alícia Bauzà van Slingerlandt, que a la vegada el trasllada del "Manifest per a una nova cultura del territori", en un dels treballs que es reuneixen en el llibre Homenatge a Bartomeu Barceló Pons, geògraf, presentat a la casa de cultura de Sa Nostra dimarts passat.
Es tracta d'un volum de més de 800 pàgines, fet de treballs d'una setantena d'autors, tot plegat sota la direcció de Joan Mayol, Lleonard Muntaner i Onofre Rullan. L'editorial que l'ha posat a disposició dels lectors és la del propi Lleonard Muntaner.

Aquesta presentació, en una sala d'actes en la qual pesaven tant les presències com les absències, va ser presidida per Mayol i Rullan, per Vicenç Maria Rosselló i Verger, i per Maties Garcies i Nanda Ramon. Va ser la tinent de batlessa de cultura qui va mencionar el treball d'Alícia Bauzà a què em referia al principi d'aquest escrit, i qui el va relacionar amb el concepte de topofília, encunyat pel geògraf Yi-Fu Tuan i definit com els llaços afectius entre persones i llocs. Climent Picornell n'havia parlat en una de les seves contres d'aquest diari.

Quant a les absències: V.M. Rosselló, que remarcà la generositat de Bartomeu Barceló i la varietat del seu inventari d'interessos, també va fer menció de la seva exigència de fidelitat -un assistent a l'acte m'indicà que no s'havia d'entendre pejorativament. El catedràtic, "valencià de fet i mallorquí aficionat", posà igualment un cert èmfasi en el paper que ha jugat Barceló en la nostra societat, no tan sols creant una notable escola de geògrafs, sinó mantenint una actitud cívica exemplar. En aquestes apreciacions, com també en el caràcter polièdric de l'homenatjat, coincidiren tots els que prengueren la paraula. Maties Garcies, per la seva banda, recordà la valuosa tasca editora de Bartomeu Barceló al front de la ja llegendària editorial Daedalus -s'hi editaren els primers títols de Miquel Àngel Riera, Bartomeu Fiol, Miquel Martí Pol, Jaume Pomar, Josep Melià, Fracesc de P. Barceló; també els Quatre quartets, de T.S. Elliot, Els mallorquins, de Josep Melià, L'Islam a les illes Balears, de Guillem Rosselló Bordoy...

Tot plegat, finalment, contribuïa a traçar el perfil de la vida intensa, lluminosa i ombrívola, fèrtil, compromesa, d'un home que ens serviria per ventura més que cap altre per encarnar la més alta concepció de la topofília, per quant ha estimat profundament i ha propagat alhora el seu interès i el seu amor per aquest territori que és recurs, cultura, història, memòria col·lectiva, referent identitari, bé públic, espai de solidaritat i llegat.