"La llibertat és quan arrenca l'alba en un dia de vaga general". Així ho recità Joan Margarit en el pregó de les festes de la Mercè, al saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona. Poca gent sembla que avui comparteixi les paraules del poeta.
Des del mateix instant que es va començar a plantejar la possibilitat d'haver de convocar la vaga general es desfermà una onada d'atacs contra els sindicats. Des de sectors molt diversos, es posa en entredit el paper de les organitzacions de representació dels treballadors i, en alguns casos, s'arribà a qüestionar la seva legitimitat. Com ha de ser, els altaveus de la dreta han estat els més actius en la insistent campanya de desprestigi.
Amb la crisi que tot ho justifica, els sindicats han intentat recuperar la bandera més reivindicativa contra les retallades de drets que es plantegen des de Madrid i Brussel·les. I, precisament, en el moment que han reclamat el paper de garants de l'estat del benestar, ha estat quan els atacs s'han mostrat més virulents. Casualitat? Cap ni una. És evident que el desballestament de les minses conquestes que conformen l'estat del benestar al Regne d'Espanya és l'objectiu que s'amaga darrere les envestides. També és la fita que, avui dia, semblen compartir PP i PSOE.
Allò que en diuen la caverna, ha fet servir un argumentari molt extens per intentar ensorrar els sindicats i els sindicalistes. La utilització de veritats explicades a mitges ha quallat i ha consolidat un corrent d'opinió d'allò més crític amb qualsevol actuació sindical, per encertada que pugui arribar a ser. Així, no és d'estranyar que totes les propostes dels sindicats obtinguin respostes amb grans dosis d'escepticisme des dels centres de treball.
Avui, el sindicalista ha esdevingut un personatge més de l'Espanya de pandereta. Ens són presentats com uns autèntics vividors. Com professionals de la corruptela pitjors que els grans protagonistes dels escàndols més sonats dels darrers anys i responsables, a parts iguals, de la crisi.
Ara bé, no tot l'èxit és de la caverna. La sensació generalitzada de llunyania dels treballadors cap als seus representants també ha tengut el seu paper important en la deslegitimació sindical. Hi ha influït la bonança econòmica d'anys anteriors, que havia arraconat la tasca sindical al fons del calaix i l'havia fet gairebé innecessària quan les coses anaven bé. També, i sobretot, la burocratització extrema de les grans centrals sindicals. Ara, quan les coses van maldades, els sindicats són davant l'abisme d'haver de mobilitzar uns treballadors que, malgrat poder compartir l'objectiu d'aturar la retallada de drets, es negaran a secundar una vaga pel simple fet que al capdavant hi haurà sindicalistes. Llàstima.
L'abisme sindical
26/09/10 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No tots els sindicats tenen alliberats sindicals (com la CNT que ni tan sols participa dels comitès d'empresa) i també convoquen la vaga perquè la llei va en contra de tots i totes les persones assalariades, autònomes i aturades.
Els sindicats són atacats, més que per ningú, per la classe obrera. Ja els hi van bé al PP i al PSOE i ho demostren amb les subvencions que els hi donen per tenir-los ben agafats. UGT i CCOO són gestories burocràtiques que no viuen de les quotes dels poquíssims (i cada vegada menys) afiliats, sinó de doblers públics. Els dos grans (només teòricament) sindicats són la cosa que més s'assembla al sindicalisme groc i, fins i tot, al vertical! A Europa la cosa va molt pitjor. Na Tatcher es va carregat els sindicats amb una política de força que va ofegar les vagues dels estibadors. No han tornat recuperar-se. A Espanya el proteccionisme dels governs als sindicats és escandalosa. De fet, a la resta del món ja no hi ha la figura dels "alliberats sindicals" que només existeixen en èpoques de negociació. Aquí són milers de persones que esdevenen professionals allunyats totalment de la realitat dels llocs de feina. Em vaig donar de baixa fa tres anys quan, després de fer veure un abús el justificaren. Em costarà molt tornar-me a inscriure. Són pocs els sindicats que actuen amb independència dels poders públics i dels fàctics. Allà on faig feina només hi ha UGT i CCOO i puc assegurar-vos que fan vergonya.
Les agressions del govern ZP i de tota la dreta econòmica no van contra els sindicats , van contra tots els treballadors, treballadores i aturats que volen sortir de l'atur..