Desinterès o manca d'ètica
Divendres vaig assistir a un dels actes entorn de la repressió franquista organitzats per l'associació Memòria de Mallorca amb la col·laboració del Consell de Mallorca i, també, de l'Ajuntament de Palma, que deu pretendre fer-se perdonar la vergonyant decisió de mantenir dempeus el monument d'exaltació feixista de la Feixina. Bé, vaig escoltar l'exposició de diversos casos de desaparicions forçades (és a dir, d'assassinats i posterior desaparició dels cossos amb el vistiplau o participació de les forces d'ordre i de l'administració de justícia) per part de persones provinents de distints punts de l'Estat. Cada un dels casos exposats era més esfereïdor que l'anterior, encara que tots plegats ens refermaven en la necessitat de proclamar públicament que ja n'hi ha prou, de comèdia i d'hipocresia, per part d'aquells poders públics i polítics que volen girar pàgina de la història sense fer gaire renou. Entre el públic de l'acte esmentat, hi havia una dona que portava una samarreta amb la pegunta següent: on ets...? I, sota la frase, hi havia la imatge d'un home jove que ens mirava des de la fondària de la consciència col·lectiva; un pou d'aigües fètides, no cal dir-ho, del qual no el volen treure.
Vaig fer meva la ràbia que, sens dubte, removia l'esperit de tots els presents. L'home de la samarreta nomia Antonio González Rodríguez, tenia vint-i-nou anys i habitava en el carrer de Montenegro, número disset, de Palma. Va ésser detingut el dinou de juliol del trenta-sis i el posaren en llibertat, des del castell de Bellver, el cinc de gener de l'any següent, juntament amb els germans Montserrat i Parets, Josep Julià i d'altres. Tots continuen desapareguts. Antonio va deixar vídua i dos fills, una nina de quatre anys i un nin de tres. La nina va créixer i ja és morta. El nin és un ancià que viu a Alacant. Del trenta-set ençà, cap organisme policial ni judicial ha fet una passa per esbrinar què va passar aquella nit de Reis. Parlem de desinterès o de manca d'ètica...? Sobre els cossos dels assassinats del franquisme va abocar-se calç i terra. Setanta anys després, ja amb la democràcia, tones d'oblit.
A la Pedraja, a la carretera de Burgos a Logroño, s'han exhumat, en una setmana, noranta-sis cadàvers. I els experts calculen que en poden quedar més de dos-cents per localitzar. En trenta anys de democràcia, els morts de Franco han passat a ésser els nostres morts. Vull dir que l'Administració democràtica s'està fent, amb el seu silenci, corresponsable d'aquells crims. I, de rebot, ens hi fa a nosaltres. Tanmateix, som molts els que no acceptem ésser-ho. A posta unim la veu a la dels que no paren de reclamar, a les institucions, que tinguin la dignitat de revisar la història. Divendres passat va morir, a Màlaga, Carmen Dorado, sense haver pogut recuperar les despulles del seu pare, el diputat socialista Luis Dorado Luque, mort i enterrat, el trenta-sis, a una fossa comuna de Còrdova.
Carmen havia recorregut, inútilment, en demanda d'ajuda als tribunals ordinaris, a l'Audiència Nacional i al Tribunal Constitucional. De manera que va denunciar l'Estat espanyol davant el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Ha estat l'única persona que ho ha fet. I ha mort abans que Europa dictés sentència. Ben segur que cap bandera haurà onejat a mitja asta en senyal de dol per una dona que era la imatge viva de la dignitat. Però som molts els que portem el dol en el cor. Per la seva mort, que és una mica la nostra. I, si tant voleu, perquè hem consentit que una anciana mori amb els ulls plens d'enyorança.
També a Opinió
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Con es abitual hen Llorenç, mos reresente un poc a tots el fills o nets de desaparescuts. Quam podrem obrir les foses de Mallorca, on estan es nostres parents ? Salut i per tots aquell q morirem per la llibertat q encara no tenim.
Grácias Llorens por este artículo tan acertado.Yo también perdí a dos familiares a los que los golpistas no me dieron la oportunidad de llegar a querer "directamente",aunque no lograron impedir que los siga queriendo a través de los familiares directos;fueron mi padre y el hermano de mi madre,pues aunque el primero fue en el frente de batalla,el segundo fue,también en el frente,pero de un tiro en la nuca,a quemarropa;ambos fueron declarados como "desaparecidos".¿Cuando llegará el día en el cual sea restituída su dignidad ?.
Molt bon article, però pens que el títol havia d'haver estat "Desinterés i manca d'ètica". I si no fos perquè hauria resultat massa llarg, s'hi hagués pogut afegir "... i de vergonya". Quan arribarà la democràcia?
Aquestes del PSOE i del Bloc només cerquen pintar-la i mercadejar els vots amb la Memòria de les Víctimes. No només es foten dels familiars de les víctimes, és que a més en fan comerç electoral.
Estimat Llorenç De entrada felicitar-te per aquest bon article. En el qual parles del desinterès per part de el Govern Central i Els Governs de les Comunitats Institucions polítiques que nos tros elegim y estic parlant dels partís esquerres, i que després ens donen l'esquena apart de posar totes les traves possibles per no arribar a tots els objectius. I de la falta de ètica de algun polítics. Jo em deman que feia allà la Batlessa de Palma Aina Calvo ,quan manté el monument de Creuer Balears, si varen molts de grumentes que eren nins, això me dona llàstima, però aquest creuer durant uns dies va bombardeja a la gent civil aproximadament unes 15000 persones en la carretera de Màlaga. Per altra banda dir-te que jo soc la dona de la camiseta, es un poc trist dur-la , però no volia que el on del meu tio quedara en l'oblit, con si no hagués viscut mai, era una persona jove, amb il·lusions e idees progressistes, per un mon mijor amb més justícia social, tenia la seva dona, els seus fills, una mare i una germana. i tots sempre ha estat en nostro cor. I gracies a la Associació de Memòria de Mallorca he pogut saber mes dades. que havien estat ocultes durant molts d'anys. El meu tio se anomenava Antonio Pedro Celestino nascut a Càceres fotògraf de professió. Presos en el Castell de Bellver i mort Un cas mes entre tanta desgracia de uns anys terribles. Mostssimes gracies. María Jesús Balaguer Rodríguez
Gràcies Llorens per denunciar públicament tanta injustícia consentida e intencionada pels governs i tribunals, avui precisament que es conmemora a tot el mon el dia internacional de les persones desaparegudes. Honor als 113.000 assassinats i despareguts lluitadors antifeixistes que resten oblidats a pous i foses ilegals franquistes. Marat
Mort enterrats i oblidats mentre els fills dels criminals de guerra continuen detentant el poder. Així és Espanya!
Es desinter´s , manca d´ètica i una enorme covardia de la nostre democràcia nascuda d´una mal anomenada "transició demcràtica" , que com es va veure a aquestes jornades es vol "exportar" com "modélica" a països a on s´han vulnerat i vulneren els drets humans per que els botxins gaudeixin de una impunitat total.Companyera Carmen Dorado, reposa en pau i amb la seguretat que seguirem el camí que ens has traçat. Salut.