Això del volcà ens dóna una lliçó: mai hem de donar les coses per assentades. Vivim en un món panxacontent. Tendim a pensar que gràcies a la tècnica, a internet, als grans avenços polítics, socials i econòmics dels quals gaudim podrem assaborir per sempre el benestar, la seguretat, la mobilitat o la riquesa, però tot això, com deia el poeta, de tant tremolar a penes existeix. Tot està en precari, i hem d'anar alerta i seguir cautelosos. Mirem el volcà. Feia gairebé dos-cents anys que dormia, i de res ha servit la ciència per a preveure els seus estossecs, els quals han deixat a terra milers i milers d'avions i han sotragat i encara sotraguen unes economies cada cop més malmeses per una crisi global estrafolària, que també ha vingut a temperar excessius optimismes i a deixar una mica en ridícul tots els economistes clenxinats.
Qui sap en quina realitat vivim? Qui pot dir-ho? Som poca cosa. Un volcà qualsevol, petitet, en una illa remota i perfumada de bacallà, esclata i tot es capgira: perilla el turisme de la temporada d'estiu. Durant el segle XVIII el terratrèmol de Lisboa va venir a curar els il·lustrats del seu optimisme: ¿quina mena de 'millor dels mons possibles' era aquell on podien morir 100.000 persones de cop i sense cap tipus de raó?
Parla el volcà: 'Benvolguts europeus, em dic Eyjafjallajökull, els amics em podeu dir Eyjafjalla, que vol dir 'l'illa de la muntanya glacial': vosaltres, mallorquins que ara m'escolteu, també enteneu d'illes, tot i que no glacials sinó tòrrides i ben assolellades. Sé de què aneu. Què, com van les coses? Què tal la família? Teniu sort de ser mortals: els volcans som més o menys eterns, i les nostres passions són o bé fredes o bé abrasadores. Què hi farem. Gaudim de la intemperància dels déus antics... Anem per feina: sobreviureu als vostres aeroports tancats? No estàveu prou bé i he hagut de venir jo a fer-vos les coses una mica més difícils. Tingueu paciència. L'ànima sempre viatja a la velocitat dels camells. Aprofiteu per reflexionar sobre la moral i els valors que sustenten les vostres taciturnes democràcies. La meva missió és recordar-vos que féu les coses de la pitjor manera. Encara sou molt poc europeus. Us obstineu en coses insignificants i desprestigiades.
Us mereixeu una escopinada de cendra, un cel gris i tancat durant setmanes. A veure si espavileu. A veure si no permeteu que la vostra moneda perdi solvència. A veure si busqueu una classe política que no faci vergonya. Els xinesos i els indis ja us han passat davant. Ben aviat enviaran gent a la lluna mentre vosaltres mengeu galetes amb formatge i us ompliu els ulls de cinema americà. Aprofiteu la crisi i la cendra per aprovar-vos els uns als altres. Tots compartim les mateixes pors. Reconeixeu les nacions sense estat i permeteu també que les seves llengües s'usin a les institucions europees. No em feu enfadar: tinc cendra, lava i mala bava per seguir bullint durant segles. No perdeu el temps en ximpleries. Sóc el volcà: no us deixeu destrossar el vostre futur, i estimeu-vos com si demà tot això hagués de desaparèixer".
Parla el volcà
14/05/10 0:00
També a Opinió
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Acusen la duquessa de Sussex, Meghan Markle, de plagiar l’escut de Porreres per a la seva marca
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Sembla que ningú havia previst que l'erupció d'un desconegut volcà de la llunyana Islàndia pogués pertorbar el nostre turisme i el nostre nivell de vida. Tenim molt més a prop volcans famosos (Etna, Stromboli, Vesuvi, i altres) que d'aquests sí que podríem rebre grans perjudicis, no tan sols nosaltres i els italians, sinó tots els europeus. Convendria que s'ho pensassin els nostres governants i mirassin de fer una bona previsió de diners i d'inversions en coses realment útils per si ocorregués una catàstrofe com la de l'Eyafjallajökull quasi a damunt nosaltres. Si el perjudici d'aqueix volcà convencés els qui governen i els qui manegen l'economia al més alt nivell que no convé gastar en coses inútils, que cal acabar amb el costum de tudar diners per no res, resultaria que en lloc de perjudicar-nos, a la llarga, ens hauria causat un gran benefici.