Setmanes enrere, Google va fer públic que podia fer servir les cerques sobre símptomes del grip per a detectar els llocs on s’estaven produint brots d’aquesta malaltia. Google Flu Trends és el nom d’aquesta nova prestació i en el corresponent lloc web es poden veure coses com la situació actual d’expansió de la malaltia (als Estats Units, és clar) i, també, una curiosa gràfica que vol demostrar, en primer lloc, com són d’acurades les prediccions del seu mètode, tot comparant-les amb les dades del centre oficial per a la detecció i control d’epidèmies. Per afegitó, les dades de Google Flu permeten detectar els brots amb dues setmanes d’antelació respecte de les oficials, la qual cosa ha fet reaccionar els portaveus del centre de prevenció, amb explicacions sobre aquest retard, basades en la forma de recollida de dades que fan servir i que depenen, bàsicament, dels centres i metges d’atenció primària.
Per altra banda, tampoc no s’han fet esperar les reaccions referents tant a la utilitat d’aquesta novetat de Google com les relatives a la por que fa sobre la intimitat de les persones, vulnerada o, si més no, qüestionada per aquest tipus d’ús de les dades de cerques de la xarxa. Aquest comença a ser un tema recurrent dels nostres dies: la forma i abast de l’exposició de la nostra intimitat a Internet, a partir d’activitats aparentment irrellevants. Però la "reacció" més cridanera ha vingut de part de Microsoft, que ha aprofitat l’avinentesa per fer públic els resultats de les seves recerques sobre les causes i els efectes de l’anomenada cibercondria, un neologisme mèdic, emprat per a referir-se a l’actitud d’aquelles persones que, en comptes d’anar al metge, busquen a Internet els símptomes que pateixen. Els resultats de Microsoft, a més d’apuntar clarament que comencen a patir de Googlecondria, vénen a confirmar l’opinió dels metges que diuen haver constatat que aquests pacients autodiagnosticats a través d’Internet sovint estan errats i, a més, amb diagnòstics habitualment molt més greus que els reals. Em poden titllar de malpensat, però pel moment triat per a la publicació d’aquest treball, semblaria que va més dirigit contra la popularitat que ha obtingut el Google Flu que una altra cosa. En primer lloc, el treball dels investigadors de Microsoft qüestiona sistemàticament els resultats de les cerques sobre salut a Google i, en segon lloc, manifesta explícitament la conveniència de muntar sistemes específics per a aquest objectiu, uns sistemes, és clar, alternatius al de Google.
Per ventura sigui aquest un bon moment per recordar que, enguany, el premi IgNobel de Química –els Nobel alternatius, aquells que premien recerques que primer fan riure i desprès fan pensar– ha estat atorgat ex aequo a dos equips d’investigadors que, devers la dècada dels 80, van demostrar, el primer als Estats Units, que la ingesta de Coca-Cola reduïa la motilitat de l’esperma humà i el segon, a la Xina, que va demostrar tot el contrari, és a dir que la Coca-Cola no tenia cap efecte sobre l’esperma. Potser d’aquí a un anys Google i Microsoft puguin també compartir un d’aquests premis per les seves recerques sobre salut, encara que no tinc gens clar si les dues fan pensar després de riure, especialment la de Microsoft. En qualsevol cas, el que sí cal esperar és que, de cada dia que passi, sigui més explícita la confrontació entre aquests dos gegants, molt en l’estil del que vérem, a l’inici de la dècada dels 90, entre IBM i Apple i que va acabar guanyant Microsoft (i no m’he embullat). Tanmateix, avui per avui, no tinc gens clar qui serà el guanyador d’aquesta confrontació, o si n’hi haurà. Sincerament, i vist com ha anat fins aquí, la millor opció és que no guanyin ni l’un ni l’altre. I tampoc cap tercer.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.