TW
0

No són poques les persones a qui durant els darrers mesos he sentit expressar una certa preocupació perquè tants casos de corrupció en què estan implicats membres de l’anterior Govern del Partit Popular surtin a la llum massa d’hora. Molt més convenient, diuen, seria que es fessin públics quan ja s’hagi superat l’equador de l’actual legislatura i faltin només una dotzena llarga de mesos per a les properes eleccions, així la gent acudirà a les urnes tenint ben present qui són els polítics que governen per inflar-se il·lícitament les butxaques i els que governen perquè (més o menys) es creuen el país i aspiren a treballar en favor dels seus ciutadans.

Deixant de banda que potser davall l’estora de l’antic govern hi ha prou porqueria per donar feina als jutjats durant quatre anys o fins i tot més, en un principi pot parèixer un desig recargolat o cínic. Tenint en compte com està el pati a les Illes, però, no ho és gens: més aviat és un desig estrictament realista i pragmàtic. Abans que se celebressin les passades eleccions, ja hi havia indicis i casos més que suficients perquè l’electorat prengués consciència de les males arts governamentals del PP, que així i tot va fregar la majoria absoluta.

Jo vaig arribar a pensar que, si a la fi no l’aconseguiren, no va ser perquè no tenien les mans prou netes, sinó perquè no se les havien embrutades encara més. Va ser Churchill qui va dir, amb la seva crua lucidesa habitual, que el millor argument contra la democràcia és mantenir una conversa de cinc minuts amb un ciutadà ordinari...

Els països o les comunitats en què la corrupció està a l’ordre del dia i en què l’egoisme rapinyaire dels espavilats és vist com una credencial admirable o és percebut com una gesta positiva o com a mínim comprensible (jo, si fos ell i estigués en el seu lloc, també ho faria, pensa en secret el ciutadà que s’assabenta sense sorpresa d’un altre cas de corrupció), les persones que s’esforcen per ser íntegres i nobles poden arribar a sentir un cert complex de culpa. En comptes de creure que la noblesa és una virtut d’heroi, acaben creient que és un defecte d’ingenu o de despistat imbècil. En qualsevol cas, aquest no és un dilema que afecti només l’esfera política.

La vida és dura i el món és molt competitiu, no s’hi val a badar, tothom s’afanya per aconseguir allò que ell vol i no són pocs els que estan disposats a pegar quatre colzades a qui sigui que s’interposi en el camí cap al seu objectiu. Bé, no té gens de sentit enyorar els temps passats: les coses són com són, i mai no han estat millors. La vida és dura i sempre cal batallar, el món és competitiu i de vegades cal córrer molt ràpid per arribar a la meta abans que el contrincant o l’adversari.

Ara bé: per no acabar sent una desferra moral, un monstre sense escrúpols o un carronyaire bípede, és urgent de trobar un punt mitjà, l’equilibri entre l’astúcia i el maquiavel·lisme, entre l’ambivalència calculada i l’amoralitat sanguinària, entre l’equanimitat sòlida i la bondat ignorant, entre la voluntat de profit i les ànsies depredadores.

Corruptio optimi pessimum est, resa el proverbi antic: la corrupció dels millors és el pitjor. Poques coses he sentit que fossin més sàvies. La decepció que ens causa la maldat o el pecat de qui crèiem bo és la més difícil de tolerar. Potser és l’únic consol que, com a illencs, ens queda. Que, fins ara, els nostres corruptes sempre han aparegut entre els pitjors.