Salman Rushdie (I)

TW
0

Malgrat que no manquen les obres de Salman Rushdie publicades en català (Els fills de la mitjanit, Empúries 2002 i Proa 2007; Fúria, Empúries, 2002; La terra sota els seus peus, Destino 2001 i Els versos satànics, Columna 2006 "aquesta darrera la que va esser el motiu de la fatwa de l'Aiatol·là Ruhol·lah Khomeini, el líder de la revolució iraniana, condemnant a mort l'autor per blasfem i apòstata, oferint a més inicialment una recompensa de tres milions de dollars a l'executor de la sentència) i no diguem en castellà, sembla com si no s'hagués reconegut degudament el valor d'un escriptor que és qualque cosa més que un molt conegut autor de bestsellers. Curiosament, és probable que aquesta relativa desconsideració de la seva escriptura i del seu pensament sigui deguda en bona part al rebombori internacional que va suposar la famosa fatwa, sense cap mena de precedents, del no manco tristament famós Aiatol·là Khomeini.

És clar que tan ressonant condemna pública va contribuir també, decisivament i en sentit contrari, a fer de Salman Rushdie, velis nolis, un dels intel·lectuals capdavanters o més destacats en la lluita contra el fonamentalisme "aquest mot no m'agrada, no em sembla realment adequat, però crec que el lector sap de què parl" islamista o islàmic. Entre les conseqüències d'aquesta popularitat en determinats nivells de la població en podem destacar ara dues. Una és el manifest fet públic la primavera del 2006, signat per Salman Rushdie, Bernard Henry Lévy i altres deu destacades personalitats de tot el món, manifest que comença amb la següent rotunda afirmació: «Després de superar el feixisme, el nazisme i l'estalinisme, el món topa ara amb una nova amenaça global de totalitarisme: l'islamisme».

L'altra és el fet certament inusual d'haver estat elegit president del PEN Club dels Estats Units, respecte del qual Salman Rushdie va declarar: «crec que és un acte de gran generositat per part del PEN dels Estats Units elegir com a president algú que no és nord-americà». Precisament, va esser en tal qualitat, que el 20 de maig del 2004 va pronunciar el discurs inaugural del Diàleg «El valor de la Paraula», organitzat pel PEN Català en el marc del Fòrum Barcelona d'aquell any, discurs que va esser publicat ara ha fet un any per la mateixa associació.

Salman Rushdie va centrar el seu parlament en el fet que els textos acaben essent molt més perdurables que els seus autors, i fent referència a una famosa frase d'una novel·la de Mikhail Bulgakow (Els manuscrits no cremen), afirma per la seva part: «Els manuscrits no cremen, malauradament els escriptors sí. Tot revisant la història de la literatura, crec que un dels problemes no ha estat la supervivència del llibre, sinó la supervivència de l'escriptor. Els llibres acostumen a sobreviure. L'obra de Mandelstan ha sobreviscut a les persones i ha perdurat més enllà del sistema que la va perseguir, ha sobreviscut a la Unió Soviètica. La poesia de Mandelstan ha sobreviscut a la persecució d'Stalin; però el mateix Mandelstan no va sobreviure a aquella persecució».