La gran contradicció del PP

TW
0

La situació de crisi que viu en l'actualitat el PP balear en essència parteix d'una decisió de Jaume Matas, que en el seu moment cremà el principi més essencial de la dreta illenca des de temps immemorials: Els negocis es fan aquí. En termes estrictaments polítics, la praxis de la cúpula matista s'ha d'entendre com la cessió a elits de Madrid de bona part de la capacitat de decisió econòmioca en grans inversions lligades a la construcció d'infraestructures i a grans planificacions immobiliàries. L'estructura del partit quedava supeditada a acords de torre d'ivori als quals el PP balear no tenia accés i només hi podia oferir la seva adhesió inqüestionable.

L'objectiu de Matas era convertir les eleccions del passat maig en un pur tràmit tenint la gent obnubilada davant les grans infraestructures que havia fet. No sortí bé. El PP va sofrir derrotes per totes les bandes. La candidata al Consell, Rosa Estaràs, no només perdé, sinó que el canvi arribà fins i tot al seu poble, la tradicionalment conservadora Valldemossa.

El problema de Matas era que difícilment es pot mantenir una praxis d'entrega de la capacitat de decisió a la Meseta perquè el PP balear és una xarxa de deu mil membres. Per força havien de florir negocis i negociets fets aquí però que no gaudien del suport directe del seu cap de files i president del Govern. En el pla seriós de les grans pilotades planificades en despatxos madrilenys amb l'assessoria de superprofessionals, també creixia, terme per terme, el plànol cutre dels negociets locals. orfes de la suficient planificació de cúpula. Era la Mallorca dels Hidalgo, Del Olmo, Prohens i companyia. La Mallorca conservadora del caseterisme il·legal o de la massiva i sorprenent concessió de llicències de construcció, tal com passà a Campos i a sa Pobla a l'empara de les noves autopistes.

Eren dos plànols de negoci que, amb el temps, haurien topat forçosament encara que el PP hagués guanyat les eleccions, perquè la contradicció fonamental no estava resolta: Els negocis, on es fan, aquí o a fora? On es troba l'autèntic poder de decisió?

La fugida de Matas ha deixat la contradicció sobre la taula i, a més, l'ha accentuada i accelerada fins a fer inevitable l'enfrontament intern. Com serà la futura direcció del PP: supeditada al Gran Madrid o amb vida pròpia a l'hora de les parts i quarts en els negocis de bon de veres? I si aquesta és la base de l'actual conflicte, com els conservadors mallorquins partidaris de tenir la darrera paraula empresarial ho poden traduir en superestructura ideològica, en corrent de pensament capaç d'aconseguir adeptes, de guanyar un congrés i d'afrontar amb garantia unes eleccions?

Aquesta és la gran pregunta que intenta reconstruir el principi esbucat per Matas: Els negocis es fan aquí.