Legitimitat

TW
0

A la vista dels seus últims resultats, relativament pobres, hauríem de concloure que, de moment, UM no acaba de reeixir, ni de legitimar-se, en la mesura que el poder econòmic "els mossons, amb un cert pedigree o sense, que governen aquesta illa, si més no, des de la Restauració, i especialment des de la dictadura franquista" i els seus clients electorals (la majoria gairebé absoluta dels mallorquins) no tenen ara mateix cap intenció de canviar de vicari. No obstant això, no hi ha dubte que, baldament UM no ha estat capaç d'establir-se com a vehicle polític d'aquesta xarxa d'interessos dominant, ni tampoc de la majoria dels clients d'aquestes classes, encara conserva un cert ascendent sobre un sector creixent del nacionalisme i sobre xarxes relativament petites de poder econòmic, una espècie de subcontractistes de subcontractistes, i els seus corresponents suports electorals habituals. Això li ha permès mantenir el seu vot, i fins i tot augmentar-lo en uns 1200 més a Mallorca. Suficient per mantenir-se, insuficient per créixer substancialment, decisivament.

Dins del camp nacionalista, també, el PSM continua davallant en picat. Qualcú hauria de demanar responsabilitats polítiques, ja que no es poden demanar d'altre tipus, a la direcció per aquest desastre. Tots els que han governat el PSM els últims dotze anys, sobretot els seus secretaris generals, els integrants dels òrgans permanents de la seva executiva i els responsables d'organització (la secretaria d'organització és una peça clau en tot partit amb mentalitat de grupuscle esquerrà), juntament amb els seus homes públics i d'altres a l'ombra o per defecte, han tengut l'immens «mèrit» de carregar-se un partit que era un referent dins la vida política de Mallorca, una espècie de patrimoni, per minvat cumbaià i limitat que fos. Qualcú va pensar, sobretot els seus hereus immediats en les tasques de direcció, que amb la defenestració de Morro bastava, però s'ha demostrat que això no és cert en absolut.

Aquells que volen canviar les coses haurien d'assumir on viuen. Som una societat el motor fonamental de la qual és el turisme de masses. Això significa que els mallorquins necessiten conservar el model, fer-lo més eficient. Té gràcia que hagi estat el PP que ens hagi endeutat per aconseguir infraestructures, per discutibles que puguin ésser la seva adjudicació i en part la seva necessitat, i que el Pacte de Progrés no fos capaç de fer el mateix per a construir alternativament una xarxa de trens moderna i eficient, o de fer una xarxa de carreteres decent, en quatre anys. A fi de comptes, demanar unes inversions suficients en infraestructures no és més que reclamar una part del que l'Estat depreda a les Illes. Les inversions en educació i cultura són un dels capítols fonamentals. Una de les excuses del PP per a no aplicar l'obligatorietat del coneixement del català als funcionaris, per exemple, era la de fomentar-la per la via de la persuasió i de l'interès dels afectats. Era una simple excusa, però no deixa de tenir una part de raó. Només quan la cultura, i la nostra en particular, torni a tenir prestigi social la gent s'interessarà en ella. Tots han de sentir que hi surten guanyant.

La conseqüència de totes aquelles errades és que l'axioma segons el qual la construcció del nacionalisme a Mallorca havia d'estar necessàriament dirigida per l'esquerra, ha quedat, crec que definitivament, superat. L'opció del PSM s'ha acabat, pràcticament. El poble de Mallorca no és d'esquerres, el nacionalisme és interclassista, i l'esquerra no té molt a dir en el terreny d'un model econòmic i social realment alternatiu i factible. Com a molt, i ja seria bastant, l'única cosa que pot oferir és una certa "i necessària" racionalitat correctora de les bestieses de la dreta espanyola i dels seus subcontractistes colonials.

Hilari de Cara, escriptor