El vot dels immigrats

TW
0

Tradicionalment els dirigents polítics de tots els partits d'esquerra i nacionalistes, com també els seus entorns, consideraven que els immigrants estrangers no voten, i que els interiors, els espanyols, poqueta cosa. I que, per tant, no calia fer res en aquests àmbits. De sobte, però, el potencial vot dels immigrants preocupa. A tothom. Per què? Doncs perquè han copsat que el PP s'hi ocupa, i no només preocupa, des de fa molt de temps. De fet, des del començament d'aquesta legislatura ara finalitzada i, sobretot, a partir de la creació de la conselleria de Immigració, l'octubre de 2005. És una batalla, la d'intentar xuclar aquest tipus de vot, a la qual només competeixen PP i UM, perquè, la veritat, és que el PSOE poc hi fa -tot i que últimament pareix reaccionar una mica, sota l'aixopluc de la maquinària nacional del govern Zapatero- i el Bloc poc o res hi pot fer, el pobre. I dels dos que hi fan feina, UM té la dificultat òbvia de penetració -més enllà de casos particulars diguem-ne d'interès compartit- en un àmbit hostil a tot el que sigui nacionalisme, encara que se tracti d'un nacionalisme «moderat i modern» com diu el portaveu del PP Miquel Ramis que és UM. És el PP qui més recursos hi dedica, més s'hi ocupa i més rèdit espera obtenir-ne. La seva feina s'adreça a posar en valor d'urnes els electors immigrats dels tres tipus. Un, l'espanyol, a través del continu -entre d'altres estratègies- cant al bilingüisme entès com ho fan els conservadors: que cadascú parli el que vulgui però no que tothom hagi de saber els dos idiomes -i, per cert, que els dirigents del PSOE han descobert en aquesta campanya que parlant en castellà la gent els entén més i, fins i tot, els ho agraeixen: en fi, mai és tard per saber on se viu. Dos, els dels residents de la Unió Europea i Noruega que s'han inscrit al cens municipal: d'aquí, per exemple, els dinars i sopars del batlle de Calvià amb aquests veïnats. I tres, i finalment, el dels immigrats nacionalitzats d'altres països, sobretot els llatinoamericans i encara més concretament els argentins. La conselleria d'Immigració és una peça clau de l'estratègia conservadora, especialment en els casos primer i tercer perquè en el segon els qui hi treballen més són els ajuntaments, per òbvies raons. Realment ho paga, fer tants d'esforços? De quants vots potencials estam parlant?

Pel que fa als electors residents de la UE i Noruega inscrits per votar a les municipals representen un 10'6% a Calvià, 7'2% a Capdepera, 10'3% a Andratx, 4% a Pollença, 6'3% a Santanyí, 4% a Es Castell, 6'7% a Ses Salines, 5'5% a Sant Llorenç, 5'6% a Sant Joan de Lebritja, 5'1% a Sant Francesc Xavier (Formentera), 4'2% a Es Mercadal, 6'7% a Puigpunyent, 4% a Sant Lluís... Pot parèixer poc però aquesta bossa de vot activada totalment o en la seva major part -i com s'han inscrit al cens expressament cal suposar que tenen intenció de votar- pot resultar essencial en algun cas, en especial a Calvià; i no cal ni dir que no tenen pinta, a priori, de votar gaire a l'esquerra o als nacionalistes. Pel que fa a la immigració espanyola, si l'augment del vot vàlid a Mallorca (295.000 el 1999 i 345.000 el 2003, en números rodons) puja uns deu o quinze mil més, hi pot haver desagradables sorpreses entre els partits petits. I finalment, el nombre d'electors d'estrangers de fora de la UE és de gairebé 15.000 -és a dir, aquells que s'han nacionalitzat del 2002 ençà i que per tant tenen dret a vot-, la qual cosa és una vertadera explosió en relació a anys anteriors, els votants efectius dels quals no sabem a qui donaran la seva confiança però no és gaire agosarat dir que no fan cara de votar molt l'esquerra i el nacionalisme.

Ho paga fer esforços en aquest segments de vot? Doncs ho sabrem quan hagin passat les eleccions. De moment, emperò, sí que sabem que han augmentat molt -en relació a 2003- els electors dels tres tipus d'immigrants i que ha estat el PP qui més se'ls ha treballat. I el que és segur és que qui no hi ha fet res, res no en traurà.

Miquel Payeras, periodista