Sobre l'abstenció i el vot en blanc existeix molta mitologia. Hi ha gent que està convençuda que si no vota se suma el seu sufragi al que guanya, o bestieses així. Per suposat que no. El repartiment d'escons se fa sobre els vots vàlids. Els quals són la suma dels tot els emesos manco els nuls. Un altre mite sobre el vot ens el proporciona el misteriós i perillós blanc. Misteriós perquè déu sap a què respon. Tanmateix sovint se sent a dir que aquest tipus de vot és el més «conscienciat». Que se tracta de persones informades, que volen participar en el sistema però que cap partit els convenç el suficient i, per tant, s'abstenen de donar el seu vot a una candidatura i alhora s'abstenen d'inflar l'abstenció que, habitualment, s'identifica amb 'passotisme'. La llegenda blanca pretén sovint que el vot immaculat respon a postures ideològiques molt crítiques, escorades cap a l'esquerra i/o a àmbits minoritaris. Per entendre'ns clar i llampant: el típic esquerrà que està fart de votar i decideix que l'únic que pot fer és donar el seu blanc. Participar però no influir. Doncs bé, que participa està clar. Però que no influeix no. En absolut. Aquest vot s'estima en el còmput però es desestima com a tal en el repartiment, per tant és part del vot vàlid que se reparteix. Si vostè és un dels 7.074 balears que el 2003 optà pel vot en blanc, ha de saber que votà activament a favor dels partits majoritaris. Perquè, en efecte, el vot en blanc afavoreix els partits majoritaris a Balears. PP i PSOE. Fins ara, molt més al primer que no al segon.
Entre els enamorats de votar en blanc sol córrer també el mite que si algun dia -per ventura el mateix que el de la resurrecció de la carn, avui que és el dia d'això, me pareix- aquesta opció blanquinosa arribàs a, posem per cas, un 30% del total dels emesos, els partits rectificarien, veurien la llum, farien acte de contrició i canviaren el sistema. Angelets. Com més vot en blanc hi ha, millor per als partits majoritaris. I molt millor per al guanyador que, com passa aquí, és el PP. Imaginem per un moment que els apòstols de la blancor haguessin tengut èxit el 2003 a Mallorca i efectivament s'hagués produït un 30% de vots en blanc llevats de l'abstenció. El resultat, aplicada la llei d'Hondt, hauria estat: PP, 17 diputats i majoria absoluta; PSOE, 10; UM, 3 i PSM, 3; i EU-Verds, 0, per no fer el 5%. En lloc del que va ser: 16, 9, 3, 3 i 2 escons respectivament. S'entén perquè serveix i a favor de qui actua el vot en blanc? Clar que l'exemple és molt fantasiós perquè òbviament mai no arribarem (bé, qui sap, però no pareix probable) a tals nivells d'emblanquinada. Tanmateix, per ventura podríem trobar algun cas bastant més factible per exemplificar la perillositat del vot en blanc. De fet, sí que el trobam: Formentera.
A Formentera l'any 2003 hi hagué 130 vots en blanc. Un gens menyspreable 4'3% del total vàlid. I sorprenent, perquè 4 anys abans només havien estat 45, un 1'6%. Si tot el blanc hagués anat a parar a l'esquerra, la dreta hauria sumat igualment el diputat. Això ens podria induir a menysprear aquest vot. Doncs seria una greu equivocació. No podem saber què passarà enguany, però sí sabem que el cens formenterer arriba als 5.095 efectius. Amb una participació del 68'3% (que és la de 2003 i també exactament la de 1999) serien 3.479 vots emesos. Si consideram els mateixos nuls de fa quatre anys (2%), queden reduïts a 3.410 sufragis vàlids. Dels quals serien blancs 147, si se produís el mateix percentatge emblanquinador (4,3%). Tenint en compte que l'únic diputat de l'illa, sovint decisiu en el total balear, s'assoleix per entre 353 vots (el 1999 a favor de l'esquerra) i 342 (el 2003 a favor de la dreta), tenim que el vot blanc a Formentera té pes al 42% de la diferència que marcà qui tengué el diputat les dues darreres vegades. Per enguany, prop de 150 vots en blanc a Formentera serien moltíssims. S'imaginen vostès que el 27 de maig aquest escó quedi per a la dreta per una diferència menor a la del nombre dels vots blancs? Encara més: s'ho imaginen amb un resultat del PP de 30 diputats al Parlament i per tant amb majoria absoluta? No és gens desbaratat imaginar-ho. És factible. Els emblanquinadors formenterers haurien donat la majoria absoluta a Jaume Matas. Tornem-hi: s'entén perquè serveix i a favor de qui actua el vot en blanc a Balears?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.