La calor d'aquests dies de finals d'octubre confirma que l'estiuet ha durat tot el mes. En l'actualitat ja no podem distingir, perquè mai no fa fred quan pertoca, quan es tracta de la tardor o d'un nou i desconegut estiuet. L'anticicló manté la temperatura alta. Aquest cap setmana, al meu poble, encara s'han superat els 28 graus de màxima. Un excés. Abans, en arribar Tots Sants, el fred traspuntava i ara la calor va guanyant terreny en detriment de la nostra salut i del desenvolupament normal de les collites. Fa un mes que dic que aquest temps no pot durar massa i la situació continuada d'estabilitat absoluta ja és preocupant. Me començ a creure el canvi climàtic. El nostre clima mediterrani camina cap a un clima subdesèrtic.
K K K
ELS PAGESOS ES QUEIXEN. El refranyer no arreplega la circumstància de les altes temperatures actuals, ni de la manca de pluja d'enguany, que ha provocat que les pastures i els farratges no s'hagin sembrat o que les sembrades ni tan sols hagin nat o crescut. Tenc un comunicat de la Unió de Pagesos al davant i aquesta organització es queixa que no hi ha menjar pels animals i augura que els freds de desembre i gener impediran que les pastures puguin créixer. Hi estic d'acord. Inclòs amb el que reivindiquen. I sobretot amb aquest comentari: «la previsió de pluges no és bona, però el problema està en el fet que a hores d'ara ja és tard, fins i tot encara que plogués». Bé, si a mitjan mes de novembre arriba l'esperada pluja que es preveu, encara potser que no tot estigui perdut.
K K K
L'OCTUBRE ÉS A LA FI. L'escurçament dels dies és ara d'una hora i vint minuts, la qual cosa significa que les nits són una mica més llargues, els dies més curts i el balanç entre ambdós negatiu. La lluna anirà tornant grossa i diumenge que ve hi haurà el Ple a les dues manco un minut del migdia. El mes finalitza amb Sant Urbà, del qual s'assegura que el blat ha fet gra. Aprofitau per treure l'oli i trasplantau porros. Podeu sembrar tot tipus de grans, com l'ordi, el blat o les faves. Es pot plantar cirerers, pruneres, pereres, pomeres i figueres.
K K K
DIMECRES, EL NOVEMBRE. Quan l'octubre veu la fi, de Tots Sants és el matí diu el refrany. Tots Sants és el punt de sortida de bona part de les labors de la nostra pagesia. Els refranys sempre parlen d'allò que està ben comprovat. El que avui fa de titular ens recorda que ara és temps de sembrar i la jornada festiva de dimecres i també la de dijous, dia de Difunts, del costum d'anar fins al cementeri a dur-hi flors d'homenatge i recordança a les persones benvolgudes que ja no són entre nosaltres.
K K K
TEMPS DE MENJAR BUNYOLS. La festa que obre el mes renova la tradició de menjar bunyols i panellets. Sembla que això prové d'un costum pagà quan s'anava a menjar sobre la tomba dels familiars difunts. Antigament, a mitjan capvespre del dia de Tots Sants, ja començaven a tocar de mort a les esglésies. A Menorca, quan s'escoltava el trist so de les campanes, deien: ja entren els morts. Una frase que, ben analitzada, no deixa de ser sorprenent. Volia dir que començava la pregària pels difunts. Al capvespre del Dia dels Morts, la gent anava al camp a passejar i a recollir els fruits de temporada: aglans, anous, magranes, codonys, nesples o les cada dia més rares atzeroles. Avui n'hi ha que ho celebren amb la tradició de Halloween. N'hi ha que caminen desfermats pel món.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.