Des que el cuiner basc Karlos Arguiñano va encetar la moda,
gairebé totes les televisions tenen el seu programa gastronòmic, en
el qual un o més d'un cuiner ensenyen al públic com es preparen
diversos plats.
Un d'aquests programes és el d'IB3, protagonitzat per Paquita
Tomàs com a mestra dels fogons i ajudada per Aina Burgos. Les
receptes que proposen solen ser interessants, per la qual cosa
comencen a tenir una bona partida de seguidors. Fa un parell de
vegades, emperò que hi veig una cosa que no m'acaba d'agradar i que
té a veure amb la gestió que en fan aquestes dues senyores de
l'aigua. Tots sabem que l'aigua, a Mallorca, és un bé escàs i que
convé estalviar-ne tanta com puguem. Així mateix les diferents
institucions públiques, entre elles el Govern de les Illes Balears,
generalment a través de la Conselleria de Medi Ambient, adès i ara
promouen campanyes per conscienciar la població que emprin només la
que necessitin i estiguin alerta a no tudar-ne. A ca nostra fa molt
de temps que procuram no malbaratar-ne gaire. Tal com diuen els
anuncis que es solen emetre, ens feim les dents netes amb un únic
tassó d'aigua, no deix mai el grifó que ragi mentre m'afait, quan
pas l'escurada ho faig amb un poc d'aigua dins la pica del
rentador, no mai davall de l'aixeta...
És evident, emperò, que el que jo faci o deixi de fer no crearà
escola, a no ser, i encara no és segur, als meus fills. Però el que
sí que és important és l'exemple que ofereixen els personatges
públics. I d'aquests, especialment els que surten per la televisió,
que avui en dia és un dels elements educadors (o deseducadors,
segons com ho mirem) per excel·lència. Idò bé, aquesta dona, na
Paquita Tomàs, no mira gaire prim amb l'aigua que empra. Ja m'hi
havia fixat altres vegades que deixa rajar el grifó molt més del
que és estrictament necessari, però l'altre dia trob que va fer
llarg de bon de veres: per rentar un parell de ronyons hagué
d'utilitzar pel cap baix, 40 litres d'aigua! Els tenia dins un
coladori anava abocant-hi l'aigua roll seguit, gens prim, per cert,
per damunt. Naturalment, així com queia degotava i se n'anava pel
forat de la pica, que no tenia el tap posat. Ella a su així
amollava els ronyons i es dirigia directament al públic mentre
l'aigua seguia sortint a les totes. Llavors els tornava agafar i
els fregava una mica amb vinagre i l'aigua cau que te cau
directament cap a les clavagueres, i així una bona estona.
A mi em va semblar ilògic que una persona que treballa pel
mateix govern que destina un bon grapat d'euros a la conscienciació
de la importància d'estalviar aigua, es dediqui a contradir ben
cara alta els seus superiors. I encara trob més greu que des de les
altes instàncies d'IB3 no s'hagin plantejat el mal que fa aquesta
imatge a la conservació del medi ambient i al benestar dels
ciutadans de les Illes Balears.
Des de la meva modesta opinió caldria, no tan sols que
advertissin aquesta cuinera que estàs un poc alerta amb l'exemple
que ofereix, sinó que es plantejassin la mateixa oferta televisiva
com a una gran eina educativa i establissin directrius concretes
per a tots els qui apareixen a la petita pantalla per tal de
contribuir a fer una societat millor, més tolerant, més respectuosa
amb el medi ambient, més solidària, més crítica,... Però això em
sembla que ja és demanar-los massa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.